Hoe kunnen psychologen en coaches bijdragen aan een prettig leven? Redacteur Eelke Kelderman gaat op onderzoek. Deze keer boekt ze een 'inspiratiesessie' van het platform Mijn leven 2.0 bij ervaringsdeskundige Hetty Buist.
Klokslag drie uur log ik in via de toegestuurde zoomlink. Ik had Hetty al op een filmpje gezien en herken haar vriendelijke, zachte blik. Na wat ‘binnenkom-praat’ gaat Hetty van start. “Je hebt je gemeld voor een inspiratiesessie, dus ik denk dat je ergens in je leven een ziekte of beperking hebt gekregen, wil je daar wat over vertellen?” Kort beschrijf ik mijn aangeboren spierziekte en het verloop daarvan. “Oké, dan heb ik een beeld van dit deel van je leven, want je leven is natuurlijk meer dan dat,” zegt Hetty.
Tijdens een inspiratiesessie wissel je ideeën uit met iemand die ook leeft met een ziekte of beperking. Samen kijk je hoe je jouw leven prettiger kunt maken. Bewezen is dat een fijn leven doorwerkt op je gezondheid. Het geeft energie waarmee je kan bijtanken en een buffertje kan opbouwen voor wanneer er tegenslag komt. Ervaringsdeskundige Hetty: “Ik vind het leuk om iemand op weg te helpen om weer meer lol in het leven te krijgen. Dat kan op allerlei vlakken, misschien wil je minder stress, meer contact met anderen, of (ander) werk oppakken. Er hoort ook een e-boekje bij de sessies. Je volgt een simpel driestappenplan. Bepaal je richting, is stap 1, ga dromen over wat jij leuk vindt. Stap 2, maak een actieplan. Stap 3, voer je plan uit. Er staan voorbeelden en deelvragen bij om je op weg te helpen en het zo concreet mogelijk te maken. Dit kun je alleen doen, maar je kan er dus ook gratis hulp bij krijgen van mij of mijn collega Geert. Meestal komen we een heel eind in drie onlinesessies.”
Een leuk leven
Hetty stelt zich kort voor. Op haar zestiende kreeg ze botkanker en moest haar arm geamputeerd worden. Ze is getrouwd en haar 22-jarige dochter is vorig jaar het huis uit gegaan. Na een aantal jaren als psycholoog en haptotherapeut gewerkt te hebben, is ze nu buurtnetwerker. “Het is ook wel eens anders geweest, maar nu kan ik volmondig zeggen dat ik een leuk leven heb. Daarom ben ik gevraagd als ervaringsdeskundige. Het maakt mij niet uit welke kant iemand opgaat, als diegene maar iets gaat doen waar hij of zij blij van wordt. Vaak gaat het ook om jezelf toe te staan leuke dingen te doen. Dus, dat gezegd hebbende, waar word jij blij van Eelke?”
Het valt even stil. Waar word ik blij van? Die vraag spookt vaker door mijn hoofd de laatste tijd. Ik vertel dat ik wel veel ‘moet’. “Er lijkt maar geen einde aan mijn to-dolijst te komen. Aangezien ik ben opgegroeid met het idee dat je eerst doet wat moet en er daarna pas tijd is voor leuke dingen, voel ik me vaak onrustig als ik loop te lanterfanten.”
Lummeltijd
Hetty: ”Mensen met een handicap of chronische ziekte hebben vaak meer te regelen, maar het lijkt wel of zij zichzelf ook nog eens minder plezier of lummeltijd gunnen. Ik zie ook vaak een enorme bewijsdrang, en het jezelf steeds weer vergelijken met anderen.”
Dat herken ik: “En dan vergelijk ik mezelf ook het liefst met een vriendin die energie voor tien heeft,” zeg ik lachend.
Hetty: “Tevreden zijn met wie je bent, dat is een kunst en leer je niet in een dag. Mij helpt het mezelf toe te spreken. ‘Nee, ik hoef mezelf niet te vergelijken met die ander’. Soms is iets een gewoonte. Maar iets dat je hebt aangeleerd kan je ook afleren en anders doen.”
Hetty vertelt me natuurlijk niks nieuws. “Wat is volgens jou het grootste obstakel bij het veranderen van gedrag?” vraag ik daarom. “Je eigen overtuiging dat het je niet zal lukken om dingen anders te doen. Gedrag veranderen is niet moeilijk. De overtuiging dat je iets niet kan of dat iets niet hoort, dat stemmetje in je hoofd de mond te snoeren, dat is lastig.”
Actieplan
“Oké, meer lol en minder moeten! Hoe ga ik dat doen?” Hoopvol kijk ik haar aan. Hetty: “Ik heb verschillende oefeningen om je fantasie te prikkelen en helder te krijgen wat jou blij maakt of inspireert. Het hoeft ook echt niet groots en meeslepend te zijn. Een koffie met opgeschuimde melk voor jezelf maken, de poes op schoot, een wandelingetje door de tuin. Als je daar tijd voor neemt en meer bewust van geniet, wordt je leven ook leuker.”
Na mijn kennismaking met Hetty bekijk ik het e-book. Ik vind daar een voorbeeld in van Mia. Ze wil meer ontspannen en als kind vond ze het fijn om te tekenen, dat gaat ze nu weer doen. Het actieplan is simpel. Tekenspullen kopen en ‘tekenen’ komt een aantal keer per week in haar agenda. Direct na het ontbijt, een half uur. Wat een idee! Dus niet wachten met tekenen totdat al de to-do’s zijn afgevinkt! Hetty’s laatste woorden tijdens de sessie komen ook weer naar boven. Stel je jezelf op de eerste plaats of ben je het sluitstuk?
Het e-boek en de inspiratiesessies zijn gratis voor iedereen met een chronische ziekte of beperking. Meer info op de website van Mijn Leven 2.0.