Het gevoel van vrijheid

Esther Westmaas tijdens WK Hansa-zeilen. Foto: Julio Pohl

De gelukkigen onder ons weten het, niets zo heerlijk als met een boot het water op te gaan en je zorgen aan de kant te laten. Wedstrijdzeiler Esther Westmaas is zo’n gelukkige. Ze bestuurt haar aangepaste Hansa Liberty met een joystick. “Zeilen geeft me een onwijs gevoel van vrijheid.”

De 38-jarige Esther Westmaas noemt zichzelf een recreatieve wedstrijdzeiler. Afgelopen najaar reisde ze af naar het Zuid-Franse Mèze om mee te doen aan de Europese kampioenschappen Hansa-zeilen en nu kijkt ze alweer uit naar de het Open NK dat deze zomer in haar provincie Friesland gehouden wordt. “Een thuiswedstrijd,” constateert Esther tevreden. “Volgend jaar wordt het Portugal, want dan is er weer een volgend EK.”

Geen drempels
Esther heeft een onbekende spierziekte, waardoor ze moeilijk beweegt en spreekt. Ze werkt in deeltijd als informatie-analist bij de provincie Fryslân, woont in een Fokuswoning, en maakt gebruik van een elektrische rolstoel. Een pittige dame, die ondanks haar beperking in energie – Esther is door haar spierziekte snel heel erg moe – er niet voor terugdeinst om haar boot met een noodvaart over het water te laten scheren. Ze geniet er elke keer weer van. “Op het water voel ik me vrijer dan op het land,” vertelt Esther. “Op het land zijn er allerlei drempels en lastige deuren, op het water ben ik vrij. Zolang de servo het doet,” grapt ze er meteen achteraan.

Wil je meer lezen over Esther en aangepast zeilen? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *