Het Gehandicapte Kind roept op: maak jij zwembadglijbaan toegankelijk?

18 september 2019 - Redactie Support Magazine

Kinderen met een handicap willen ook van de glijbaan, maar glijbanen in zwembaden zijn voor hen slecht toegankelijk. Heb jij een idee hoe dat probleem praktisch en betaalbaar opgelost kan worden? Dan stelt Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind 15.000 euro beschikbaar om jouw idee uit te werken.

Samen met vriendjes ravotten in het zwembad, welk kind wil dat nou niet? Kinderen die in een rolstoel zitten kunnen vaak wel het zwembad in, maar als hun vriendjes de glijbaan op gaan, blijven zij beneden achter. Omdat ze niet op eigen kracht de trap op kunnen of omdat de trap pijn doet aan hun voeten. Voor hun ouders is het op een gegeven moment te zwaar om ze te tillen. Tot groot verdriet van deze kinderen: zij willen gewoon net als hun broertjes, zusjes en vriendjes van de glijbaan, want dat is toch het gaafste van het hele zwembad!

Kinderraad

Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) vindt dat alle speelplekken, ook zwembaden, toegankelijk moeten zijn voor kinderen met een beperking, zodat zij samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking. Ook alle kinderen van onze Kinderraad geven aan dat er grote behoefte is aan een oplossing voor het glijbaanprobleem. De Kinderraad bestaat uit kinderen met een handicap, die ons een aantal keren per jaar vertellen over de problemen waar zij tegenaan lopen en mogelijke oplossingen die hen zouden helpen. Mee kunnen doen in het zwembad, óók op de waterglijbaan, is voor hen heel belangrijk.

Toegevoegde waarde

Daarom doet de stichting een oproep voor innovatieve ideeën voor aanpassingen van bestaande glijbaantrappen of alternatieven zoals een lift. Het Gehandicapte Kind zoekt productontwerpers die een goed idee hebben voor een oplossing die niet alleen praktisch is, maar ook toegevoegde waarde heeft voor de overige zwembadbezoekers en betaalbaar is voor de zwembaden om aan te schaffen. Er wordt 15.000 euro beschikbaar gesteld voor uitwerking van het beste idee. Hierna helpt de stichting je bij het vinden van financiers voor de productie van het product en de promotie ervan binnen hun netwerk.

Inzenden

Heb je een goed idee om zwembadglijbanen toegankelijk te maken? Bekijk op de website van het Gehandicapte Kind wat je bij het idee zoal moet beschrijven en aan welke eisen de inzending minimaal moet voldoen. Stuur je idee daarna vóór 10 oktober 2019 in via aanvraag@nsgk.nl met als onderwerp 'toegankelijke waterglijbaan'. Uiterlijk 15 oktober hoor je of jouw idee bij de beste drie hoort en je een pitch mag komen geven voor onze Kinderraad op 26 oktober. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Anouk Boslooper (programmacoördinator samen spelen) via 020-6791200.

(Bron: het Gehandicapte Kind)

Altijd op de hoogte blijven?