Op 1 november 2023, de Dag van de Ervaringsdeskundige, hebben vier organisaties de Helpdesk Ervaringsdeskundigheid gelanceerd. Deze krijgt een plek op de nieuwe website Ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen er terecht voor ondersteuning bij het zoeken, vinden en duiden van informatie over de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Dat meldt de Vereniging van Ervaringsdeskundigen.

De helpdesk en het Ervaringskennisplein zijn het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel nog versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein, een nieuwe website die momenteel in ontwikkeling is, gaat daar verandering in brengen. Deze website gaat betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid bundelen en toegankelijk maken voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Helpdesk

Op de nieuwe website komt ook een speciale Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Iedereen kan er met vragen terecht: hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, gemeenten, onderzoekers of andere geïnteresseerden. De helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die jou kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen je de informatie geven die je zelf niet kunt vinden, of toelichting geven op zaken die je niet begrijpt.

Lancering

De Helpdesk Ervaringsdeskundigheid wordt geopend op 1 november, de Dag van de Ervaringsdeskundige. Belanghebbenden kunnen er vanaf dat moment met hun vragen en verzoeken om ondersteuning terecht. Op dezelfde dag is er een sneak preview van het Ervaringskennisplein, dat nog in opbouw is en in de komende maanden verder wordt ontwikkeld. De feitelijke lancering van deze website vindt plaats op 1 februari 2024, tijdens de conferentie ‘Ervaringsdeskundigheid, géén brug te ver!’

Wat is ervaringsdeskundigheid?

Ervaringskennis is, naast praktijkkennis en wetenschappelijke kennis een belangrijke kennisbron, waarvan de waarde steeds breder wordt erkend. Ervaringskennis wordt verkregen door ondervinding, die heeft geleid tot inzicht en betekenis. Wanneer ervaringskennis is verrijkt met ervaringskennis van anderen, spreken we over collectieve ervaringskennis.

Ervaringsdeskundigen zetten hun collectieve ervaringskennis steeds vaker in. Daarbij maken ze gebruik van competenties die ze opdoen door training, opleiding en praktijkervaring. Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker en breder ingezet. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van huiselijk geweld of bij het meedenken over het omgaan met ‘opgroeien in armoede’.

(Bron: VvEd)

Altijd op de hoogte blijven?