Hardenberg verkozen tot meest toegankelijke gemeente voor mensen met beperking

Foto via MTG2018.nl

Hardenberg is wat toegankelijkheid betreft een voorbeeld voor de rest van Nederland, oordeelt een jury van deskundigen. De gemeente in Overijssel is uitgeroepen tot ‘meest toegankelijke gemeente’. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en juryvoorzitter Otwin van Dijk maakten de winnaar zaterdag bekend in tv-programma Kassa.

Volgens de jury heeft Hardenberg een “gewoon-doen-aanpak” om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking goed mee kunnen komen in de samenleving. “De gemeente toont lef en durft regels aan de kant te schuiven.” Hardenberg heeft bijvoorbeeld op iedere afdeling van het gemeentehuis een beleidsmedewerker die toegankelijkheid moet promoten. Ook wat betreft het arbeidsmarktbeleid is de gemeente volgens de jury goed bezig. Daarin staat iemands talent centraal en niet iemands beperking.

Toegankelijkheid
De verkiezing begon vorig jaar met een enquête onder mensen met een beperking over de toegankelijkheid van bijvoorbeeld het stadhuis, openbaar vervoer en sportaccommodaties in hun eigen gemeente. Bij de vijf gemeenten die het hoogst werden gewaardeerd werd de toegankelijkheid aan een nadere inspectie onderworpen, uitgevoerd door Inclusionlab. De top vijf bestond naast Hardenberg uit Ermelo, Zwolle, Katwijk en Goes.

Mooie voorbeelden
Otwin van Dijk: “Ook in de andere vier gemeenten zijn mooie voorbeelden van hoe de gemeente bezig is met toegankelijkheid. Ermelo besteedt bijvoorbeeld aandacht aan inclusieve kunst en cultuur. De gemeente Goes organiseert workshops voor ambtenaren om makkelijke taal in brieven te gebruiken. Katwijk heeft de ambitie om het speciaal onderwijs in de toekomst op te heffen. En Zwolle heeft een stadsergonoom die de stad beter toegankelijk maakt voor alle inwoners en bezoekers.”

In de jury zaten onder meer bestuurders van maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van de positie van mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.

Bekijk de uitzending van Kassa terug:

(Bron: MeestToegankelijkeGemeente2018)

  1 comment for “Hardenberg verkozen tot meest toegankelijke gemeente voor mensen met beperking

Geef een reactie