Handbiker Plat herstelt de orde tijdens World Cup in Maniago

20 mei 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
Jetze Plat heeft de laatste UCI World Cup van dit jaar met glans doorstaan. In het Italiaanse Maniago won de regerend wereld- en paralympisch kampioen zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. In totaal won de Nederlandse ploeg 15 medailles tijdens deze wereldbekerwedstrijd.

Tijdens de vorige World Cup, in het Belgische Oostende, werd Plat nog verrassend verslagen in de wegwedstrijd. De 32-jarige man uit Vrouwenakker moest toen zijn meerdere erkennen in de Zwitser Fabian Recher. In Maniago toonde Plat al in de door noodweer ingekorte tijdrit dat hij in betere doen was. Plat was na ruim 9 kilometer ruim 21 tellen sneller dan Recher. In de wegwedstrijd over ruim 62 kilometer versloeg Plat op de streep de Fransman Joseph Fritsch, brons ging op ruim een minuut naar de Belg Jonas van de Steene.

Nederlandse zeges

Net als Plat in de H4-klasse wonnen ook handbikers Mitch Valize (H5) en Jennette Jansen (ook H4) twee keer goud in Italië. Tricycliste Marieke van Soest was eveneens goed voor twee overwinningen. Ook bij de wielrenners in de C5-klasse was er een dubbele Nederlandse zege: Daniel Abraham Gebru won de tijdrit, Martin van de Pol was de beste in de wegwedstrijd.

Parijs 2024

De UCI World Cup in Maniago was de laatste internationale wedstrijd die meetelt voor de paralympische kwalificatieranglijst. Op basis van de stand op die ranglijst op 30 juni wordt het team voor de Paralympische Spelen in Parijs samengesteld.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?