Haarlem stelt ambassadeurs aan voor toegankelijkheid

De gemeente Haarlem heeft 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Toegankelijkheid. Een van de maatregelen in dit kader is het aanstellen van ambassadeurs die doelgroepen met verschillende beperkingen vertegenwoordigen bij organisaties en evenementen.

Hoe ga je als gemeente om met fysieke en sociale toegankelijkheid zodat iedereen kan meedoen? Dat je niet alleen de drempels weghaalt voor iemand met een rolstoel, maar ook weet hoe om te gaan met iemand met een beperking? Dat is de vraag die de gemeente Haarlem zich stelde.

Het gezicht van de achterban
Het antwoord daarop is onder andere het aanstellen van tien ambassadeurs, inwoners van de gemeente, die het aanspreekpunt voor en het gezicht zijn van hun achterban. Volgens Carin van Empel, projectmanager bij de gemeente, vertegenwoordigen de ambassadeurs doelgroepen met verschillende beperkingen: mensen met een fysieke, zintuiglijke en of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of chronische ziekte, zoals dementie.

Toegankelijkheid als taak
Op Haarlem.nl vertelt ze wat hun taak precies wordt: “Ze vertegenwoordigen hun doelgroep bij raadsleden, ambtenaren en organisaties als het mkb, de horeca en sportverenigingen. Bijvoorbeeld tijdens een ervaringsdag voor raadsleden of bij activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid in oktober. Ze vertellen uit eigen ervaring wat voor hen belangrijk is om volwaardig deel uit te maken van de lokale gemeenschap. Ieder geeft daar zijn eigen invulling aan.”

Daarnaast kunnen ambassadeurs zelf op pad gaan om ervaringen of informatie uit te wisselen met hun achterban en werken ze samen met de gemeente om toegankelijkheid te verbeteren.

Meer maatregelen
Het is niet de enige maatregel die wordt genomen. De ambitie is dat Haarlem in de top tien van toegankelijkste steden komt. Zo is de gemeente dit jaar bijvoorbeeld begonnen met het toetsen van de toegankelijkheid van gebouwen, zoals gemeentelijke panden en bibliotheken en musea. Panden die gekeurd zijn, staan met een beoordeling in de Ongehinderd app. Daarnaast werkt de gemeente aan een toegankelijkheidsproject voor horeca en winkels en voor de de openbare ruimte. Daarvoor wordt bijvoorbeeld deze zomer het Centraal Station getoetst.

De Haarlemse ambassadeurs. Op de foto ziet u van links naar rechts op de voorgrond: Danny van Bakel, Rob Veerman, Sulya Vennik, Femke Schukking. Daarachter: Stefan Cano, Ton van Amstel, Peter Bakker, Jan Willem Hollink en Jeroen van Berkelaar. Niet op de foto: Casper van Dijk. Foto door: Marisa Beretta

(Bron: Gemeente.nu)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *