Grote verschillen in financiële steun voor student met beperking

16 augustus 2016 - Redactie Support Magazine

Het maakt nogal verschil of je gaat studeren in Amsterdam of Haarlem als student met een beperking. In de hoofdstad kan het bedrag dat studenten ontvangen ter ondersteuning oplopen tot 381 euro per maand, terwijl het maximum in Haarlem ligt op slechts 29,75 euro.

Veel studenten met een beperking zijn door wijzigingen in de Wajong (dat steun bood aan jongeren met een beperking) aangewezen op de normale studiefinancieringsregeling. Wel kunnen zij in aanmerking komen voor een aanvullende studietoeslag van de gemeente waarin zij wonen, op voorwaarde dat ze geen vermogen hoger dan 5000 euro hebben.

Grote verschillen

De gemiddelde hoogte van de individuele ​studietoeslag is 120 euro per maand, maar de verschillen per gemeente zijn erg groot. Zo krijgen studenten met een beperking in Amsterdam of Wageningen maximaal 381 euro en moeten studenten met een beperking in Haarlem zich bedruipen met hooguit 29,75 euro. In universiteitsstad Rotterdam ligt de studietoeslag op hoogstens 183,33 euro en in Tilburg en Delft op maximaal 100 euro.

De Landelijke Studentenvakbond LSVb baalt ervan dat studenten ongelijk behandeld worden. "Er was eerst een Wajong-uitkering die iedereen kreeg, maar nu is er een individuele toewijzing bij de gemeente terechtgekomen", zegt vicevoorziter Julia Verheul van de LSVb. "Nu verschilt het per gemeente hoeveel iemand krijgt. Dat moet niet kunnen. De toegankelijkheid voor deze doelgroep neemt af."

Voorlichting

Veel studenten met een beperking hebben überhaupt geen weet van het bestaan van de regeling, zegt de LSVb. Daarom pleit de vakbond voor betere voorlichting, ook omdat zij vaak niet goed op de hoogte zijn van hun financiële mogelijkheden. Verder wil de LVSb dat studiefinancieringsinstantie DUO verantwoordelijkheid krijgt over de studietoegeslag en pleit de vakbond voor een verhoging van de aanvullende beurs.

Volgens het LSVb lopen studenten met een beperking vaak een grote studieschuld op omdat velen van hen niet kunnen werken naast hun studie. Een bijbaan is voor studenten met een beperking lastig te krijgen en vraagt vaak te veel energie.

Wil je weten hoeveel studenten met een beperking ontvangen in jouw gemeente? Check dan deze handige tool van RTL Buurtfacts.

(Bron: RTL Nieuws)

Altijd op de hoogte blijven?