Gouden slotdag voor parazwemmers op EK

30 april 2024 - Robin Wubben
Ilse Schaffers
Met drie gouden en een zilveren medaille heeft de Nederlandse parazwemploeg de Europese kampioenschappen in Portugal een mooi slot gegeven. Rogier Dorsman veroverde zijn zesde Europese titel van de week. Hij werd ook de beste op de 400 meter vrije slag (S11).

Dorsman liet er ook op de langste afstand geen twijfel over bestaan wie de beste Europese zwemmer in de S11-handicapklasse is. Van begin tot eind ging de 24-jarige Amersfoorter aan de leiding. Hij tikte aan in 4:26.57, waarmee hij zijn eigen Europees record verbeterde. De mondiale toptijd is voorlopig buiten bereik. Dat staat al sinds 1992 op naam van de Amerikaan John Morgan.

Meer Nederlands succes

Liesette Bruinsma was op dezelfde stand ook oppermachtig. Na 400 meter tikte ze aan met een straatlengte voorsprong op de Slowaakse Tatiana Blattnerova. Goud was er ook voor Olivier van de Voort. Op de EK-slotdag bekroonde hij zijn rentree op het hoogste niveau met de Europese titel op de 100 meter rugslag (S10). Op diezelfde afstand won Lisa Kruger haar derde zilver van dit toernooi. Goud bij de vrouwen ging naar de Hongaarse Bianka Pap.

Dertien goud

Nederland sluit de Europese kampioenschappen af met 13 gouden, 8 zilveren en 7 bronzen medailles. De meest succesvolle zwemmer aan Nederlandse kant was Dorsman, met 6 goud en 1 brons. 

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?