Gouden Duim Eindhoven voor toegankelijke Dutch Design Week en GLOW

Foto via Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven

De Dutch Design Week en lichtkunstfestival GLOW hebben de Eindhovense Gouden Duim 2019 gekregen omdat ze het beste scoren op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. De Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven (PGE) heeft de prijs maandag uitgereikt.

Het platform heeft de onderscheiding in het leven geroepen om evenementen te stimuleren meer rekening te houden met mensen met een handicap die mee willen doen aan de samenleving. PGE is een vrijwilligersorganisatie die de belangen behartigt van Eindhovenaren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Achterliggend doel is om iedereen volwaardig te laten meedoen aan het maatschappelijk leven.

Vorig jaar ontving Park Hilaria de prijs en scoorde DDW een Zilveren Duim. Verder waren er vooral veel adviezen voor andere organisatoren van evenementen. Zo wil het gehandicaptenplatform hen stimuleren de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers te verbeteren.

‘Enorme inzet’
Voorzitter Toon van de Kerkhof van PGE zegt dat “zowel DDW als GLOW zich enorm hebben ingezet om het begrip ‘inclusiviteit’ uit te werken en het resultaat vinden wij bewonderenswaardig. Ook hebben ze ons vooraf om advies gevraagd.” Hij wijst erop dat het ‘heel moeilijk’ is om bij zulke grote publieksevenementen de toegankelijkheid voor rolstoelers en andere mensen met een handicap te garanderen.

Criteria
PGE komt tot de beoordeling op basis van bezoeken door vrijwilligers. Er is onder andere bekeken of er voorzien is in invalidenparkeerplaatsen en of de toegangsroute geschikt is voor rolstoelgebruikers. Ook de leesbaarheid van de bewegwijzering vanuit een rolstoel is op de evenementenlocatie beoordeeld. Evenals de aanwezigheid van invalidentoiletten en assistentie voor mensen met een beperking.

(Bron: Eindhovens Dagblad)

  1 comment for “Gouden Duim Eindhoven voor toegankelijke Dutch Design Week en GLOW

  1. Paula
    14 februari 2020 at 22:32

    Glow toegankelijk???
    Misschien voor rolstoelers, maar niet voor mij met mijn epilepsie. De eerste en laatste keer dat ik erheen ben geweest, heb ik gered moeten worden. Twee dames hebben gezorgd dat ik geen aanval kreeg. Ze hebben mij en mijn scootmobiel naar een tunneltje kunnen brengen zodat ik veilig was. Ik ben ze nog altijd dankbaar en snap niet dat Glow niet denkt aan mensen met een andere handicap dan problemen met lopen. Ik heb een chronische ziekte maar ik kan niet terecht. Ik zou graag van andere mensen horen hoe zij het hebben ervaren. Ook als blijkt dat ze er niet bij kunnen/konden zijn door hun beperking/handicap.

Geef een reactie