Het gebrek aan inclusieve marketing als het gaat om een gezonde levensstijl bevestigt niet alleen stereotypen, maar ontzegt mensen met een handicap ook de middelen en kansen die ze nodig hebben om een gezonder leven te leiden. Toch zijn er zeker wel mogelijkheden. Door samen te werken met professionals in de gezondheidszorg, prioriteit te geven aan voeding, actief te blijven en je geestelijke gezondheid aan te pakken, kun je je algehele welzijn vergroten. Met of zonder handicap. Houd er rekening mee dat de situatie van ieder individu uniek is. Werk daarom nauw samen met anderen om een persoonlijk plan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften.
Een paar handige en haalbare ideeën voor jouw gezonde levensstijl op een rijtje:
1. Waterkoker
In de culinaire ontdekkingswereld kent innovatie geen grenzen. Is zelf koken lichamelijk niet haalbaar, dan kun je door de veelzijdigheid van je waterkoker te benutten een scala aan gerechten bereiden die verder gaan dan het traditionele kopje thee. Van noedels tot eieren, van gestoomde groenten tot hartige soepen. Heb je geen fornuis, dan betekent dat nog niet dat je afhankelijk bent van wat anderen voor je koken. De volgende keer dat je de waterkoker ziet, denk dan verder dan het kopje thee.
2. Training
Als je een geschikte trainingsroutine wilt ontdekken, moet je rekening houden met je specifieke capaciteiten, interesses en eventuele medische begeleiding. Activiteiten als stoelyoga, aquarobics of aangepast sporten kunnen geweldige opties zijn. Als je een rolstoel gebruikt, kunnen zittende krachttraining en oefeningen voor het bovenlichaam effectief zijn. Experimenteer en luister naar je lichaam om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.
3. Geestelijke gezondheid
Over luisteren naar je lichaam gesproken: het verbeteren van je geestelijke gezondheid kan een uitdaging zijn, zeker als je minder mobiel bent. Begin altijd met het raadplegen van een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Bij voorkeur één die gespecialiseerd is in het werken met mensen met een handicap. En doe aan self care. Natuurlijk bedoelen we dan gewoon je ADL, je medicijnen innemen et cetera, maar ook dingen als zorgen voor genoeg frisse lucht en wekkers zetten om dingen niet te vergeten.
4. Bezorgen
Er zijn tal van bezorgservices en zeker sinds de coronatijd zijn dat er alleen maar meer geworden. Er zijn de services die voor iedereen bedoeld zijn, maar er bestaan ook specifieke diensten als Tafeltje Dekje. Dat is een maaltijdbezorgservice die wordt aangeboden aan mensen die aan huis gebonden zijn. Ze bezorgen voedzame, evenwichtige en gemakkelijke maaltijden rechtstreeks thuis. Heel handig als je even niemand hebt om eten voor je te maken. En wanneer je graag zelf de boodschappen doet, maar wat hulp nodig hebt, kan je een beroep doen op een thuishulp van Senior Service. Best een bijzondere naam voor als je niet op leeftijd bent, maar het werkt ook voor mensen met een handicap.
5. Winkelen
Het aanpassen van je boodschappen om voorrang te geven aan voedzame opties en de manier waarop je je inkopen doet, is een belangrijke stap op weg naar een gezondere levensstijl. Begin met het geven van prioriteit aan vers fruit en groenten, magere eiwitten en volle granen. Overweeg om te winkelen op markten, waar lokaal geproduceerde, seizoensgebonden (en vaak ook minder bespoten) producten zijn. Markten zijn vaak gezonder, maar meestal ook goedkoper. Zeker als je in bulk koopt, al moet je wat je gekocht hebt dan nog wel naar huis kunnen brengen. Ontdek natuurvoedingswinkels voor biologische en speciale artikelen, al zijn die vaak wel wat duurder.
6. Niet koken
No-cookgerechten zijn handig, bijvoorbeeld als je geen fornuis hebt of kan gebruiken door een slechte motoriek. Je kan denken aan salades, wraps en sandwiches. Dat zijn wel een beetje voor de hand liggende dingen, maar je kan ook voor iets meer culinairs gaan zoals een ceviche. Bij dit gerecht worden rauwe zeevruchten in citroensap ‘gegaard’, vaak met kruiden. Of maak eens een lekkere koude soep. Er staan genoeg recepten op internet te vinden! Zo heb je toch wat meer invloed op wat je binnenkrijgt.