Gewonde door NS-instaphulp: ‘Treinreis met rolstoel moet ook veilig zijn’

Noëlle Nefs. Foto via JBL&G

NS maakte deze maand bekend dat op ruim honderd extra stations dit jaar ook in- en uitstaphulp wordt aangeboden. Maar zolang die helpers geen goede instructies krijgen, houdt de 48-jarige Noëlle Nefs uit Leidschendam er een hard hoofd in. Zij klapte vorig jaar vanuit haar rolstoel voorover het perron op, doordat ze van de NS-instaphulp voorwaarts de hellingbrug af moest.

Nefs brak haar onderbeen op twee plaatsen, moest een operatie ondergaan, en heeft sindsdien een metalen plaat in haar been. Na tussenkomst van letselschadebureau JBL&G is de zaak onlangs geregeld met betaling van 5500 euro aan smartengeld en schadevergoeding, maar de Leidschendamse maakt zich nu sterk om soortgelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Ze heeft een brief geschreven aan de NS en de staatssecretaris, en wil de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat binnenkort ook benaderen. Haar standpunt: reizen moet veilig zijn, ook voor mensen met een beperking en een hulpmiddel.

Tijd voor verandering
Noëlle Nefs: “De NS werkt met een concessie, waarbij ze moeten zorgen voor de veiligheid in de trein en op de stations, én voor assistentie voor gehandicapten bij het in- en uitstappen. Maar dan moet die assistentie óók veilig moet zijn! Wanneer je van tevoren reisassistentie aanvraagt, moet je opgeven met welk hulpmiddel je komt: een rolstoel, loopfiets of een scootmobiel. Maar vervolgens wordt er niets met die informatie gedaan, als je aankomt is het elke keer gewoon weer: ‘Hé, we leggen wel een plank neer, komt u maar!’ De drie verschillende gebruikte bruggen zijn alleen afhankelijk van het soort station of trein, niet van het soort hulpmiddel. Mij is verteld dat de bruggen aan alle eisen voldoen, maar mijn ongeluk staat niet op zichzelf, dus waarom nog zo’n steile brug gebruiken? Het is hoog tijd voor gelijkvloerse instap overal.”

Haastige spoed
“Na het ongeluk heb ik nog een keer mogen oefenen bij NS, dat was op zich wel weer fijn”, voegt Noëlle toe. “Vooral ook omdat daarbij opnieuw duidelijk werd dat ik met mijn rolstoel toch echt achterwaarts zo’n brug af moet om niet voorover te kiepen. Maar ik zie er vreselijk tegenop die discussie te moeten voeren met zo’n assistent, elke keer als ik een trein uit moet. Er staat dan ook altijd druk op, het moet binnen 1 of 2 minuten, want zo’n trein dendert ook weer door. En dat blijft een belemmering, waar ik zo’n hele, op zich toch ook al belastende reis tegenop kan zien.”

In de augustuseditie van Support Magazine kun je meer lezen over letselschade, bekijk hier alvast een voorproefje.

Facebook Twitter Email

  3 comments for “Gewonde door NS-instaphulp: ‘Treinreis met rolstoel moet ook veilig zijn’

 1. Roelie
  16 augustus 2019 at 17:44

  Het moet ook bereikbaar zijn voor scootmobiel beter bereikbaar

  • Ina Noorlander
   16 augustus 2019 at 21:43

   Ook met de scootmobiel kun per trein reizen. Ik heb goede ervaringen.

   • gerrit Helemigh
    17 augustus 2019 at 15:41

    Ina volkomen gelijk ,puinhoopje al jaren,maar de trien en inrij plank moet er wel zijn ,zoals metro gelijke hoogte, ger helemigh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *