Geweigerd in supermarkt vanwege beperking: 'Kan geen winkelkar duwen'

27 november 2020 - Redactie Support Magazine

"Als u geen kar of mandje neemt, kunt u hier niet winkelen." Radar ontvangt berichten van mensen die door hun fysieke beperking de deur van hun vertrouwde supermarkt worden gewezen. Hoe reageren warenhuizen op deze meldingen? En wat kun je doen als je omwille van de coronaregels gediscrimineerd wordt? "De anderhalvemetersamenleving is niet op ons ingesteld."

De balans tussen de coronaregels en mensenrechten is een van de grijze zones die de huidige realiteit tekenen. 'Ik word in meerdere supermarkten weggestuurd omdat ik in een rolstoel zit en geen kar kan duwen. Ze zeggen dat ik afstand moet kunnen houden. Maar ik wil zelf ook veilig mijn boodschappen kunnen doen.' Hoe handel je als winkelmedewerker?

'Ga rustig het gesprek aan'

"Als supermarkt ben je verplicht om mensen toe te laten", stelt Renée Tuijnman, persvoorlichter van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. "Als iemand ons hierover vertelt, dan dringen we erop aan om in gesprek te gaan met de supermarktmedewerkers en samen tot een oplossing te komen."

"Het gebeurt al eens dat iemand kwaad wordt, maar belangrijk om te onthouden is dat geen van beide partijen uit kwade wil spreekt. Het blijft een ongewone, frustrerende situatie en er is ook geen exacte oplossing die voor elke supermarkt werkt', stelt Tuijnman. 'Maar we hebben nog niet gehoord dat mensen er met communicatie niet uitkomen."

Veilig winkelen in rolstoel?

De organisatie wijst ook op het omgekeerde verhaal: mensen met lichamelijke hindernissen die aangeven dat ze niet veilig kunnen winkelen. "We horen van onze leden vaak dat anderen – mobiele mensen – te weinig afstand houden. In een rolstoel bijvoorbeeld ben je minder wendbaar en kun je niet snel genoeg uitwijken wanneer iemand te dicht komt. Dagelijkse activiteiten, zoals een bezoek aan de supermarkt, zijn zo een nog grotere uitdaging geworden."

Lees op de website van Radar meer over oplossingen en opties bij discriminatie.

(Bron: Radar)

Altijd op de hoogte blijven?