Gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

Foto door Gino Crescoli via Pixabay

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.

Op 18 juni werd de app gelanceerd. Wethouder Gert-Jan Schotanus liet toen weten: “Het is goed dat de app is ontwikkeld met ervaringsdeskundigen van stichting Wij Staan Op!. Het belang van deze app is dat mensen hun gehandicaptenparkeerkaart en kenteken kunnen koppelen via de app, zodat zij mobiel een parkeeractie kunnen starten en beëindigen. Dit biedt veel voordelen en gebruikersgemak en vermindert de kans op diefstal van en fraude met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). De app werkt verder net zoals andere mobiele parkeerapps.”

Scanauto
In totaal heeft Alphen aan den Rijn 1400 inwoners die over een gehandicaptenparkeerkaart beschikken. Maar slechts 300 hiervan gebruiken momenteel de nieuwe app. Doordat te weinig mensen de app gebruiken, moet er een extra controle plaatsvinden. De scanauto werd begin december geïntroduceerd om te controleren of mensen betaald hebben voor het parkeren of een vergunning hebben voor het parkeren. Twee maanden later bleek dat deze aanpak succesvol was: er werden veel meer naheffingsaanslagen uitgeschreven. Het uiteindelijke doel hiervan is dat de betalingsgraad omhoog gaat.

Handmatige controle
Doordat de scanauto controleert op kentekens, worden auto’s met een gehandicaptenparkeerkaart door de scanauto bestempeld als niet-betalende voertuigen. Met de app, waarbij de gegevens staan gekoppeld aan het kenteken, zou dit wel mogelijk zijn. Maar doordat te weinig mensen de app gebruiken, moet er nu een handhaver achter de scanauto aanrijden om een extra handmatige controle uit te voeren.

De gemeente laat weten dat dit voorlopig zo zal blijven, aangezien de gehandicaptenkaart geldig blijft. “We bekijken wel de mogelijkheden om kaarthouders rechtstreeks te benaderen over het gebruik van de app”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Een andere optie is om een kaartje te plaatsen achter de ruitenwisser bij auto’s met een kaart.”

(Bron: Alphens)

  1 comment for “Gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

  1. Rian Rupsam-Lips
    22 februari 2020 at 11:56

    Waar kan ik vinden in welke Gemeentes ze al met de slimme Gehandicaptenparkeerlaatsen werken ?

Geef een reactie