Geen onderwijs voor kinderen met een handicap is geen optie

22 februari 2019 - Redactie Support Magazine

Afgelopen donderdag trokken drie kinderambassadeurs van NSGK -Merijn (14), Marie Claire (11) en Robin (11)- met een grote sloophamer naar de Tweede Kamer, om deze aan te bieden aan de ministers De Jonge en Slob. Hun boodschap: sloop de muur tussen zorg en onderwijs, zodat alle kinderen met een handicap naar school kunnen.

Ze deden dat voor het overleg van de ministers met de Kamercommissies van OCW en VWS over het thema onderwijs en zorg.

Gebrekkige samenwerking

Als kinderambassadeur van NSGK komen ze op voor alle kinderen met een handicap in Nederland. In dit geval gaat het hen om de tienduizend kinderen die niet naar school gaan. Dat komt veelal door de gebrekkige samenwerking tussen zorg en onderwijs. Met de sloophamer willen ze dit onder de aandacht brengen, onder het motto 'Geen onderwijs is geen optie'.

De actie is een gezamenlijk initiatief van NSGK en zorgorganisatie Estinea.

Maatwerk nodig

Ieder kind met een handicap of beperking heeft maatwerk nodig bij het schoolgaan en onderwijs, zegt Illya Soffer van Ieder(in), een koepelorganisatie van mensen met een handicap. "Er zijn natuurlijk kinderen die hele dagen naar school kunnen met een beetje steun, maar andere kinderen houden dat niet vol. Dat betekent niet dat ze geen recht hebben op onderwijs."

En dat hoeft niet per se op een school. "Het kan ook thuis, bij kleinschalige initiatieven of bijvoorbeeld op een boerderij met paarden."

Volgens Soffer is het bieden van maatwerk geen kwestie van geld, maar van de verdeling daarvan. "Voorheen kwam het geld uit de onderwijspot en de zorgpot samen rondom de leerling. Sinds 2015 komt het onderwijsgeld via 75 samenwerkingsverbanden bij honderden schoolbesturen terecht. Het zorggeld komt nu van 350 gemeenten, de zorgverzekeraars en het rijk. Maak daar maar eens maatwerk van, dat lukt gewoon niet."

(Bron: NSGK/NOS)

Altijd op de hoogte blijven?