Vertel bij aanvraag waarom je specifieke rolstoel nodig hebt

9 maart 2022 - Redactie Support Magazine

Ralph_Stoove_rolstoel_TNS_Notos Ralph Stoové. Als rolstoelgebruiker heb je eigen wensen, gerelateerd aan je beperking, sociale omgeving, werk en je woonsituatie. Zo is het voor Ralph Stoové enorm belangrijk dat hij in een ergonomische houding zit, anders groeit zijn rug scheef. En zo wil Monica Luijendijk met haar voeten bij de grond kunnen om zelf de transfer te kunnen maken. Ze kwamen allebei uit bij een rolstoel buiten het kernassortiment. En dat zorgde voor de nodige strijd.

"Meneer Stoové, begrijp me goed. Dit wordt uw eerste rolstoel. Een Ergozit kunnen we niet leveren en deze stoel is een prima compromis," zegt de dealer. Ralph Stoové is overrompeld. Samen met zijn ergotherapeut had hij zich zó goed voorbereid. Nu kreeg hij toch een rolstoel waarvoor hij zelf niet had gekozen, zonder het zitcomfort dat hij met zijn reumatische aandoening zo hard nodig heeft. "Ik zat middenin mijn ziekteproces, had nauwelijks energie en het was mijn eerste rolstoel," vertelt Ralph, "dus als een adviseur zoiets zegt, dan slik je dat. Nou, daar ben ik wel van teruggekomen. Het duurde en duurde voordat de rolstoel klaar was. Uiteindelijk arriveerde de stoel een week voor we op vakantie gingen. Geloof het of niet, maar de dealer kwam met een heel andere stoel aanzetten dan afgesproken. Hij was veel zwaarder. Na aanvankelijke ontkenning werd uiteindelijk schoorvoetend toegegeven dat het bedrijf hier zélf voor had gekozen, omdat er een hybride handbike aan gekoppeld moest kunnen worden. Ik heb die veel te zware stoel meegenomen op reis, maar ik kon er helemaal niets mee. Toen ik terugkwam, bood de dealer me aan alsnog de afgesproken, lichtere rolstoel te leveren, maar ik was het zat. Ik wilde geen concessies meer doen. Die tegenwerking maakte me heel strijdbaar. Ik zocht alles tot in de puntjes uit en met dank aan de Wmo-consulent en de ergotherapeut kon ik een maatwerkrolstoel laten aanmeten. En wat een verademing was dat, ondanks de energie die de uitgebreide passing bij TNS me kostte. Het resultaat mocht er zijn. Toen ik voor het eerst in mijn Notos met aankoppelhandbike op pad ging, voelde ik me als een koe die na de lange winter weer de wei ingaat."

Ralph Stoové: "Dat mijn rug verstijft is niet tegen te gaan, maar in deze stoel gebeurt dat in ieder geval in een neutrale stand."

Met de rolstoel in de auto

De elektrische rolstoel van Monica Luijendijk was er óók nooit gekomen als ze haar poot niet stijf had gehouden. “Twee jaar geleden startte ik een aanvraagproces voor een nieuwe, aangepaste auto en daarbij kwam ook een elektrische rolstoel ter sprake. Ik heb een spieraandoening, kan nog lopen en maak voor de lange afstanden gebruik van een scootmobiel. Omdat mijn aandoening progressief is en het lopen naar de bestuurdersstoel steeds moeilijker werd, adviseerde het autoaanpasbedrijf me om de bus alvast geschikt te maken voor een elektrische rolstoel. Een hele stap. En dan moet je nog een keus maken in het woud van elektrische rolstoelen. Niemand kan je echt iets vertellen. Ja de dealer, maar dat verhaal is toch gekleurd. Toen ik bij de passing van de 'standaard'-rolstoel - die oké aanvoelde, maar niet perfect - aangaf dat ik graag nog een andere stoel wilde uitproberen, was de adviseur not amused. We belandden zelfs in een flinke discussie. De zitting van de rolstoel moet voor mijn zelfstandigheid zo laag en tegelijk ook zo hoog mogelijk kunnen komen. Bij de passtoel was dit niet het geval, waardoor ik de transfers niet zelf zou kunnen maken. Toen de adviseur vertelde dat dit de 'goedkoopst-adequate' stoel voor mij was - de enige waarmee hij kwam - en hij vervolgens ook nog eens zei dat ik dan maar hulp moest gaan accepteren bij het maken van transfers, werd de pitbull in mij wakker.

D8E7218-bewerkt-bewerkt Monica Luijendijk: "Ik kreeg het gevoel dat ik moeilijk deed, maar ik moést wel op mijn strepen staan, daarvoor is het te belangrijk." Foto: Ron Eijkelhof.

Ik ben realistisch. Ik weet hoe het werkt met aanbestedingen, maar het is wel mijn leven, waarbij die rolstoel de vervanging van mijn benen wordt. Omdat de elektrische rolstoel een werkvoorziening is, was mijn arbeidsdeskundige van UWV bij de passing aanwezig. Ik wist dat hij achter me stond. ‘Oké,’ zei hij terwijl hij opstond, ‘helder, we gaan nog een passing regelen.’ Uiteindelijk kwam Commandeur RT met de Roltec aan, op mijn werk. Ik ging in de compacte rolstoel zitten en kon prima met mijn voeten bij de grond. Ik heb geen last van wieltjes die te ver uitstaken en kan op ooghoogte met mijn cliënten communiceren. Iets wat heel belangrijk is in mijn werk als coach van professionele musici. Ik ben heel blij dat UWV, ondanks de hogere kosten, mij liet kiezen voor de Roltec. De stoel compenseert wat ik zelf niet meer kan en ik hoef daarbij geen concessies te doen, echt perfect.”

Speciale rolstoeleigenschappen

Ga je een rolstoel aanvragen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Maak een persoonlijk plan met een pakket van eisen. Heb je een stoel nodig die buiten het kernassortiment valt? Motiveer dan goed hoe deze stoel jouw beperkingen kan compenseren, bijvoorbeeld:

  • Je woont in een kleine woning, daarom heb je een zeer compact hulpmiddel nodig.
  • Je bent zwaarder dan gemiddeld, en hebt daardoor een zeer stevige rolstoel nodig, geschikt voor grote maten.
  • Je bent klein en hebt een kleine voorziening nodig, met kleine zitmaten.
  • Het totaalgewicht, rolstoel én gebruiker, mag maar beperkt zijn omdat je een lift hebt in je huis, flat of auto. Of de voorziening moet zo licht mogelijk zijn in verband met het in en uit de auto tillen.
  • In combinatie met autorijden - zelfstandig of in een meerijdsituatie - kun je vastzitten aan een lage zithoogte en bepaalde vergrendelmogelijkheden.
  • Een lage zithoogte kun je ook nodig hebben bij het aanbrengen van een orthese, het maken van een transfer, om onder tafels te kunnen komen, om te kunnen meedoen in een sociale omgeving, et cetera.
  • Een negatieve kantelverstelling (voorwaarts) kan nodig zijn om in en uit de stoel te kunnen stappen.
  • Voor werk- en thuissituaties kun je een extra hoge hoog/laag-verstelling nodig hebben.
  • Ga je vanaf de grond in en uit de stoel, dan heb je een extra lage verstelling nodig.
  • Extra goede vering, eventueel luchtvering, kan noodzakelijk zijn in verband met je aandoening.
  • Je hebt een hogere snelheid nodig voor het afleggen van afstanden van huis naar werk of huis naar school. Een belangrijk sociaal aspect daarbij is dat je met vrienden samen kunt reizen.
  • Je woont in de polder en hebt een grote accu nodig voor het zelfstandig afleggen van grote afstanden.
  • Je hebt specifieke aanpassingen nodig als een mini-joystick, orthese, werkblad et cetera.

Dit artikel was eerder te vinden in Support Magazine editie 1-2021. Wil je meer verhalen over dergelijke onderwerpen lezen? Neem een abonnement op Support Magazine! Nu extra voordelig en met welkomstcadeaus.

Altijd op de hoogte blijven?