"Het gaat ook in de sneeuw om presteren op het moment dat het moet"

25 januari 2018 - Redactie Support Magazine

Het eerste record van PyeongChang 2018 is al gebroken: Nederland vaardigt de grootste paralympische winterploeg ooit af. Tien sporters hebben zich gekwalificeerd voor de twaalfde Paralympische Winterspelen. Zij vertrekken begin maart onder leiding van chef de mission Esther Vergeer naar Zuid-Korea. Vergeer, op weg naar haar eerste Winterspelen. Met haar blik ik vooruit.

Tussen 2000 en 2012 was Vergeer op vier Paralympische Spelen actief als rolstoeltennisster, daarna was ze in 2016 assistent-chef de mission van André Cats en nu neemt ze van hem het stokje over. Geen topsporter meer, een andere rol, hoe bevalt dat? "Ik sta natuurlijk aan de zijlijn, maar nog wel heel dicht bij de sport", vertelt ze. "Ik zie nog steeds het harde werken en de emoties. Dat maakt het heel gaaf. Mijn rol is om te zorgen dat alles geregeld is in PyeongChang; dat de sporters zich volledig kunnen focussen op hun prestaties. Wat ik dan regel met de NOC*NSF-collega's? Dat de sporters een goede slaapomgeving hebben, het vervoer, voeding, dat soort simpele dingen. Daarnaast doen we nog wat extra zaken, maar voor de sporters moet de basis vooral goed zijn."

Knus dorp

Oud-rolstoeltennisster Vergeer, erkend en gelauwerd zomersporter, zal in PyeongChang haar allereerste Winterspelen meemaken. "Dat is enorm wennen", erkent ze. "Het is niet mijn natuurlijke omgeving, niet wat ik als tennisster gewend was. Op de Zomerspelen is er een paralympisch dorp waar zo'n tienduizend sporters verblijven. Nu worden de sporters over twee locaties verdeeld (aan de kust en in de bergen, red.) en sowieso zijn het veel minder sporters. De knusheid en overzichtelijkheid van het bergdorp waar wij verblijven, vind ik erg prettig."

In het afgelopen najaar reisde Vergeer samen met onder andere haar olympische collega Jeroen Bijl al een keer af naar PyeongChang om het dorp en de omgeving te bekijken. "Het worden goed georganiseerde Spelen", stelde ze na dat eerste bezoek aan de Zuid-Koreaanse regio. "Nog niet alles is klaar, maar een paar duizend mensen werken daar hard aan. Dus het komt hoe dan ook af. En ook echt mooi, kwalitatief goed. Daar hoeven we ons geen zorgen om te maken."

Meer lezen over de Paralympische Winterspelen? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Altijd op de hoogte blijven?