Wilmar Moerman (55) woont sinds 1994 in een Fokuswoning. In 2006 is Sonja Kraaij bij haar ingetrokken. Ook de gepensioneerde hulphond Yke en het Roemeense hondje Faya maken deel uit van hun gezin. Wilmar: “Binnenkort krijg ik een nieuwe hulphond. Dat wordt een gezellige drukte.”

Op haar negentiende liep Wilmar bij een brommerongeluk een dwarslaesie op. In het ziekenhuis hoorde ze over Fokus. “Zelfstandig wonen mét hulp: dat klonk ideaal. Alleen was er geen Fokusproject in Apeldoorn, waar ik vlakbij ben opgegroeid. Terwijl ik revalideerde, lobbyde mijn vader bij de gemeente en zocht de media op”, vertelt Wilmar niet zonder trots. “Fokusproject La Ronde met twaalf woningen was in 1994 klaar. Intussen heeft Apeldoorn zelfs een tweede project.” Eén van de ADL-assistenten van het eerste uur was Sonja. “Zij en haar twee zoons zochten ‘een vierde man’ om bordspellen te spelen. Daar was ik wel voor te porren. Ik begon Sonja steeds leuker te vinden, maar ja, ze was getrouwd. Lang verhaal kort: sinds 2006 zijn we samen. Sonja heeft zes kleinkinderen, tussen de negen en veertien jaar. Zij geven ons leven een extra dimensie.” Wilmar lacht: “Gelukkig houden ze ook van spelletjes. Laatst heeft Sonja het huis omgetoverd tot een escaperoom die ik had ontworpen.”

De woning van Wilmar en Sonja (© Richard van Herwaarden)

Zo’n spel in elkaar zetten is voor Wilmar geen probleem. Sinds 2015 maakt ze elke maand een set van tweehonderd vragen waarmee vrijwilligers naar tehuizen gaan. “Aan het eind van het jaar strijden de beste ouderen tijdens een gezellige middag om de hersengymnastiek-wisselbeker.” Wilmar besteedt zo’n tien uur per week aan vrijwilligerswerk en is daarnaast veel buiten te vinden. “Onze biodiverse tuin is onze trots. Achterin hangt een levensgroot schilderij van ons droomplekje. Voor als we de loterij winnen!”

Assistentie 24/7

De zorg op afroep van Fokus geeft Wilmar de vrijheid om haar dagen in te delen hoe ze dat wil. “Toen ik jonger was, kwam ik gerust om halfvijf ’s nachts thuis. Dat was geen probleem. Nu ben ik niet meer zo’n nachtuil, maar doordat je kunt oproepen wanneer je wilt, hoef je niet alles vooraf te plannen. Wil ik eropuit met de honden, dan vraag ik de ADL om mijn jas aan te trekken, en weg ben ik. Bij zorg op afspraak kan dat niet.”

Deze pagina wordt aangeboden door Fokus. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland.

De woning van Wilmar en Sonja (© Richard van Herwaarden)

Altijd op de hoogte blijven?