Fokus: De woning van… Remco Verhoeven

Als veertienjarige viel Remco Verhoeven op wintersportvakantie in Frankrijk uit een stapelbed. “Stomme pech, en het was ook nog eens 1 april.” Die humor kenmerkt Remco en komt ook naar voren in zijn boek ‘Vier het leven’ dat afgelopen najaar verscheen.

Een jaar na het ongeluk bezocht Remco (56) een Fokusproject in Almere. “Er bleek, ook met een hoge dwarslaesie, meer mogelijk dan het verpleeghuis. Zestien jaar later ben ik naar deze Fokuswoning in Amstelveen verhuisd, een benedenwoning met een grote tuin.”

Remco Verhoeven. Foto: Richard van Herwaarden.

Jarenlang ging Remco op en neer naar de hogeschool in Amsterdam. “Ik studeerde voorlichting en pr. Ik heb de studie niet afgemaakt, want ik lag te vaak op bed met decubitus en miste daardoor lessen en tentamens. Maar het was een mooie tijd, en de kennis heb ik gebruikt in mijn vrijwilligerswerk voor onder andere de Gehandicaptenraad en de Wmo-raad.”

Remco viert het leven midden in de maatschappij. Op de kaft van zijn boek zie je hem op een zeilboot, in Canada. “Ik heb veel van de wereld gezien. Nu zijn verre reizen fysiek niet meer haalbaar, maar twee keer per jaar ga ik een weekje weg in Nederland.”

Ook thuis kun je het leven vieren, vindt Remco. Corona heeft thuiszijn een nieuwe dimensie gegeven. “Mijn longfunctie is niet optimaal, en daarom ben ik in zelfisolatie gegaan. Ik had al langer het idee om een boek te schrijven over mijn leven. Toen dacht ik: nú moet het gebeuren.” Op Remco’s bril zit een stickertje waarmee hij de computermuis bestuurt. Hij schreef zijn boek in eerste plaats voor zichzelf. “Daarnaast is het een soort nalatenschap. Ik krijg ook reacties van totaal onbekenden die mijn boek als een hart onder de riem ervaren. Hoe mooi is dat!”

Foto: Richard van Herwaarden.

Assistentie 24/7
Zonder Fokus was er geen boek geweest. “Ik weet dat er 24/7 goede ADL-assistenten klaarstaan. ’s Nachts heb ik ademhalingsondersteuning. Ik kan wel even zonder dat apparaat, maar niet te lang. Fokus hanteert een 2-minuten alarmopvolging. Dat is een enorm geruststellende gedachte en geeft mij mentaal de ruimte om andere dingen te doen.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 1-2023. Wil je meer lezen over Fokus? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

Geef een reactie