Tweeënhalf jaar geleden verhuisde Patrick Westermolen met zijn partner Kelly en hun zoontje Cemiel naar een Fokuswoning. “Kelly werkt in de zorg. Ik ben fulltime papa, en dat bevalt me prima,” vertelt Patrick. “Inmiddels is ons tweede kindje op komst. Dus ik heb straks mijn handen vol.”

RvHfoto_2022-09-12-SM-De-Woning-van...-Patrick-Westermolen_2315 Foto: Richard van Herwaarden.

Patrick had al wat ervaring met Fokus. “Ik heb een jaar of tien geleden korte tijd in een Fokuswoning gewoond, maar ik ben terugverhuisd naar mijn geboortestreek. Later kwam ik Kelly tegen, en zij vond het niet prettig om alle ADL-taken te doen. Toen kwam Fokus weer in beeld,” vertelt Patrick terwijl hij laat zien hoe ze de box hebben aangepast zodat hij Cemiel en straks de baby in de box kan verschonen. “Met een paar van dit soort kleine aanpassingen red ik het prima. En loop ik vast, dan helpen de ADL-assistenten even. Cemiel is eraan gewend en vindt het vooral gezellig.”

Zijn zoontje is zich er wel van bewust dat papa in een rolstoel zit, maar ziet vooral de voordelen. “Cemiel zit graag bij me op schoot als we naar het kinderdagverblijf gaan, boodschappen doen of de hond uitlaten. Geen hulphond maar een hyperactieve stuiterbal.” Patrick lacht: “De vrije tijd die ik heb, gebruik ik om bij te tanken voor de volgende ronde. Tja, en dan hebben we er straks twee…” Maar Patrick ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

RvHfoto_2022-09-12-SM-De-Woning-van...-Patrick-Westermolen_2424-1 Foto: Richard van Herwaarden.

Assistentie 24/7

Sinds een jaar zit Patrick in de cliëntenraad van Fokus. “Wat ik het liefste doe, is laten zien wat Fokus inhoudt. Zo stonden we in het voorjaar op de Supportbeurs. Mensen reageren heel enthousiast als je ze vertelt wat Fokus inhoudt.” Wat ze dan het meest aanspreekt? Patrick denkt even na.

”Ja, toch die eigen regie en de hulp op afroep. Dat je niet ‘op tijd’ thuis hoeft te zijn als je een dagje weggaat bijvoorbeeld. Dat is een groot verschil met thuiszorg. Je hebt ook mensen die denken dat Fokus een soort woonvorm is met bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonkamer waar je samen eet met andere cliënten. Maar in een Fokuswoning woon je echt zelfstandig. Veel mensen vinden dat een opluchting, terwijl anderen juist wat meer begeleiding zoeken. Het is heel simpel: ik vind Fokus een geweldig concept, maar het moet wel bij je passen.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Altijd op de hoogte blijven?