Eind 2020 liep Lieke stage op de afdeling communicatie van Fokus. “Ik wilde graag het huis uit en had ooit wel van Fokus gehoord, maar pas tijdens die stage realiseerde ik me dat Fokus het perfecte concept voor mij was,” vertelt Lieke. Toevallig stond er een woning leeg in Apeldoorn, en binnen een halfjaar was ze verhuisd.

RvHfoto_2023-05-22-SM-De-woning-van-Lieke-Kleverwal_9094 Foto: Richard van Herwaarden

Nu, zo’n drie jaar later, heeft de 25-jarige haar hbo-diploma én een master op zak. Ze werkt fulltime bij het Ronald McDonald Kinderfonds. Lieke ziet zichzelf niet werken in een commercieel bedrijf. “Ik wil werk doen waarmee ik iets kan betekenen voor anderen. Het werven van fondsen voor de Ronald McDonald Huizen past daar perfect bij. Als kind lag ik vaak in het ziekenhuis, en mijn ouders reden elke dag op en neer. Tegenwoordig zouden ze in een Ronald McDonald Huis kunnen logeren.” Lieke is geboren met een cerebrale parese door zuurstoftekort bij haar geboorte. Toch ziet ze zichzelf niet als gehandicapt. “Het is de maatschappij die me daar steeds aan herinnert. Maar mijn leven verschilt niet zoveel van het leven van andere twintigers, denk ik. Mijn vrienden en familie zijn ontzettend belangrijk voor me. We kijken bijvoorbeeld alle Formule 1-races samen. Als Max wint, rijd ik als een halve Max Verstappen naar huis,” grijnst Lieke. "Deze zomer ga ik voor het eerst naar Zandvoort en ik heb de kaarten al maanden in huis."

RvHfoto_2023-05-22-SM-De-woning-van-Lieke-Kleverwal_9139 Foto: Richard van Herwaarden

Verder houdt Lieke van fotograferen. “Ik zet mijn vriendinnen voor de camera of ga de natuur in. Foto’s rechtstreeks uit de camera stellen niet zoveel voor, maar op de computer kan ik ze tot leven wekken. Daar krijg ik echt een kick van. Ook de reacties van vriendinnen zijn leuk.”

Assistentie 24/7

Veel hulp heeft Lieke niet nodig. “Een kwartiertje in de ochtend, een kwartiertje in de avond en als ik onverwachts vastloop. Laatst viel mijn telefoon achter het bed. Die telefoon is ook mijn wekker, dus dat was onhandig. Dan piep ik de ADL-assistentie op zonder dat ik me bezwaard voel.” Toen Lieke nog thuis woonde en haar moeder haar hielp, probeerde Lieke daar rekening mee te houden. “Dat gaat prima als het tijdelijk is, maar het is geen oplossing voor de langere termijn, vind ik.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Altijd op de hoogte blijven?