Fokus: De woning van… Joep van Lankveld

Joep van Lankveld woont sinds zijn 25ste in een Fokuswoning. “Door een niet-progressieve spierziekte zit ik in een rolstoel.” Na de opleiding sportcommunicatie bleef Joep hangen op zijn stageplek bij NOC*NSF. Inmiddels is hij sportconsulent bij de gemeente.

Zelf sport Joep ook. Hij zwemt en doet aan luchtdrukgeweerschieten. Daarvoor traint hij niet alleen op de baan, maar ook thuis. “De ADL-assistenten van Fokus helpen soms met alles klaar te zetten. Tja, dat is iets wat ze niet vaak meemaken,” grinnikt Joep. “En dan zijn ze behoorlijk nieuwsgierig naar wat er allemaal bij komt kijken. Maar maak je geen zorgen: niemand heeft last van geknal, want het geweer heeft een oefenstand waarbij een laser de ‘schoten’ registreert.”

Joep van Lankveld. Foto: Richard van Herwaarden.

Joep is blij dat hij dit jaar weer naar concerten en festivals kan. Liefst bivakkeert hij dan op de festivalcamping. “Ik ben opgegroeid met drie broers en die namen me overal mee naartoe. Ook mijn vrienden deden nooit moeilijk.” Fokus heeft zijn ondernemende karakter nog een extra zetje gegeven. “Ik kwam vanuit een thuissituatie, en assistentie van vreemden was nieuw voor mij. Maar toen ik doorhad dat je er ook met nieuwe ADL-assistenten altijd wel uitkomt, durfde ik wat makkelijker een vakantie te boeken waarbij ik niet wist wie me zou helpen bij de verzorging.”

Deze zomer staat Slovenië op het programma. “Mijn vriendin en ik gaan er samen met de auto op uit. Vanaf onze glamping in een prachtig natuurgebied willen we onder andere naar de hoofdstad Ljubljana. We eindigen met een paar dagen aan het strand bij de grens met Kroatië.”

Assistentie 24/7
Het is ook fijn om weer thuis te komen na zo’n avontuur, vindt Joep. “Gewoon je eigen hulpmiddelen en de assistentie vanuit Fokus. Het team is enorm flexibel, al is het maar doordat elke cliënt 24/7 op de bel kan drukken. En als ik naar mezelf kijk: het afgelopen jaar ben ik van baan veranderd wat gevolgen had voor mijn ritme. Daarna is mijn vriendin bij me komen wonen, maar ook dat levert geen problemen op. Mijn vriendin ervaart de aanwezigheid van de ADL-assistenten niet als storend, en gelukkig is er nooit iemand vanuit gegaan dat mijn vriendin de zorg op zich zou nemen.”

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 3-2022. Wil je meer lezen over Fokus? Neem een abonnement op Support Magazine! Nu extra voordelig en met welkomstcadeaus.

Foto: Richard van Herwaarden.

Geef een reactie