Fokus: De woning van… Dennis de Lange

Dennis de Lange. Foto: Richard van Herwaarden.

Dennis woonde de eerste jaren van zijn leven met zijn ouders in Spanje en Curaçao. “Daar had je veel minder hulpmiddelen en dat heeft me heel zelfstandig gemaakt. Daarom past Fokus zo goed bij me, want het komt by far het meest in de buurt van ‘gewoon wonen’. Je weet wel, de manier waarop volwassenen zonder lichamelijke beperking hun leven leiden,” lacht Dennis.

Door zuurstofgebrek bij zijn geboorte is Dennis spastisch in armen en benen. “Ik weet nog dat ik op mijn zesde in Nederland kwam en aangepast bestek kreeg. Mijn ouders gooiden het direct aan de kant, want ‘in een restaurant krijg je dat ook niet’. Ik ben ze er dankbaar voor. Ze hebben me geleerd dat de echte beperking niet in je lijf zit.”

Het jaar voordat Dennis rechten zou gaan studeren aan de Erasmus Universiteit, opende het eerste Fokusproject in Capelle aan den IJssel zijn deuren. “Alsof het zo moest zijn. Je stapt in de metro, en één halte verder ben je bij de faculteit.”

Foto: Richard van Herwaarden.

Van 2006 tot 2014 zat Dennis voor de VVD in de gemeenteraad. “Dat paste perfect bij me. Ik heb toen onder andere gelobbyd voor een tweede Fokusproject in Capelle, en dat is er ook gekomen. Inmiddels doe ik geen betaald werk meer, maar is mijn agenda gevuld met vrijwilligerswerk. Zo ben ik voorzitter van de wijkraad en zit ik in de huurdersvereniging.”

Assistentie 24/7
Naast het sociale netwerk dat Dennis daardoor heeft, heeft hij een hechte vriendenclub. Ook houdt hij enorm van lezen. “Ik heb een brede interesse en lees echt van alles: van de Griekse filosofen tot Star Wars en boeken over militaire geschiedenis. Niets gaat boven de geur van een echt boek. Een boek uitlezen zonder op de klok te letten kan alleen door de flexibele assistentie van Fokus. Ook kom ik op wisselende tijden thuis na vergaderingen. Mijn leven is nu wel gestructureerder dan in mijn studententijd met de feestjes van de studentenvereniging en nachten doorhalen voor een tentamen. Lang leve Fokus,” grijnst Dennis.

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl

Dit artikel is te vinden in Support Magazine editie 2-2022. Wil je meer lezen over Fokus? Neem een abonnement op Support Magazine! Nu extra voordelig en met welkomstcadeaus.

Geef een reactie