Een groepje kinderen zit te rekenen. Juf Claire Walkate (56) legt op zachte toon iets uit. Claire is een eigen school gestart, aan huis. In dit geval in een Fokuswoning.
In 2007 bleek Claire parkinson te hebben. “Mijn dochters waren toen zes en drie. Ik moest stoppen met mijn baan als schoolleider. Op zich reageer ik goed op de medicatie, maar de nachten blijven een probleem.” Inmiddels staat Claire op de wachtlijst voor deep brain stimulation (DBS). “Dat is een operatie waarbij in de hersenen enkele elektroden geplaatst worden. De sterkte van de signalen van de elektroden kan ik zelf regelen. Bij veel parkinsonpatiënten zijn de resultaten verbluffend.”
Fokus kwam twee jaar geleden in beeld. “Ik ben verhuisd, en mijn dochters zijn in ons huis blijven wonen: mama vliegt uit,” lacht Claire. “Nu kan ik 24/7 een ADL-assistent oppiepen. Daardoor heb ik weer de rust en vooral de energie om te kunnen werken.” Claire begeleidt kinderen die niet ‘passen’ binnen het huidige schoolsysteem, bijvoorbeeld door leer- en gedragsproblemen of hoogbegaafdheid. “In Nederland mag iedereen een school oprichten als je aan een aantal eisen voldoet. De Inspectie houdt een oogje in het zeil. Na het eerste jaar krijg je te horen of je een jaar door mag. Dat mocht ik, en aan het eind van dit schooljaar krijg ik, als het goed is, de definitieve toestemming. Ik hoop op deze manier mijn pensioen te halen.”
“De dagen zijn intensief. Daarom lig ik ‘s avonds meestal in mijn hangmat naar muziek te luisteren.” Claire houdt van klassieke muziek en zit sinds een jaar op cello-les. “Niet de meest logische keuze voor iemand met parkinson, maar ik wilde dit al zolang. Dus toen ik hier een paar maanden woonde en meer energie kreeg, ben ik op zoek gegaan naar een docent.”
Assistentie 24/7
De meeste assistentie neemt Claire ’s nachts af. “Hoe vaak en hoe laat, dat valt niet te voorspellen. Zulke niet-planbare zorg is met thuiszorg of een pgb niet te regelen. Ik ben ook blij dat de ADL-assistenten met me meedenken. Want als ik ’s nachts niet goed lig, weet ik ook niet altijd welke houding beter is. Dus we experimenteren wat af. Intussen hebben we boeiende gesprekken, juist doordat de achtergrond en leeftijd van de ADL’ers zo verschillend is.”
Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS. 24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland. www.fokuswonen.nl