Vanaf 1 februari 2023 verschijnt de inspirerende documentaire over de laatste drie levensjaren van de buitengewone paralympisch topatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven.

Marieke, addicted to life is een Amerikaans-Belgische documentairefilm van Pola Rapaport, in co-productie met het Antwerpse productiehuis Associate Directors.

Choquerende verklaring

In 2016 wordt de Belgische Marieke Vervoort wereldwijd bekend na haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie in Rio vertelt Marieke aan de wereld dat ze sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie, maar dat ze wil blijven leven, tot de fysieke pijn niet meer te dragen valt. Met deze open en eerlijke, maar voor velen toch ook choquerende verklaring krijgt Mariekes verhaal plots internationale aandacht.

Zelf kunnen kiezen

Als tiener lacht de toekomst Marieke toe, tot ze op 14-jarige leeftijd door een zeldzame degeneratieve spier- en ruggengraatziekte langzaam verlamd raakt. Vanaf haar twintigste gebruikt Marieke permanent een rolstoel en vindt een uitlaatklep in sport. Ze ontdekt rolstoelbasketbal, neemt deel aan paratriatlons en behaalt ook uitzonderlijke overwinningen. In 2008, na haar (gefaalde) deelname aan de Hawaii Ironman, stort Marieke echter in. Ze lijdt zoveel pijn dat ze overweegt zelfmoord te plegen. Na gesprekken met palliatief specialist dr. Wim Distelmans besluit ze euthanasie aan te vragen. De mogelijkheid om op elk moment zelf te kunnen kiezen om te sterven, geeft Marieke de kracht en goesting nog méér dan 10 jaar lang alles uit het leven te halen.

Marieke-with-dog-Zenn-in-Lanzarote Foto via Associate Directors.

Onbedoeld activiste

Exact 20 jaar geleden werd euthanasie gelegaliseerd in België, als tweede land na Nederland. Er zijn nog maar weinig landen wereldwijd waar euthanasie wettelijk geregeld is. Er bestaat dan ook een enorme controverse over de Belgische regelgeving. Het was nooit Mariekes bedoeling om een politieke activiste te worden in het debat rond het al dan niet legaliseren van euthanasie. In haar zoektocht naar een menselijke oplossing voor haar persoonlijk lijden sprak ze zich wel moedig uit en werd ze een belangrijk figuur in het debat rond menswaardig levenseinde.

'Wie is deze betoverende atlete?'

Regisseur Pola Rapaport over Marieke Vervoort: "Ik ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016. Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Ze intrigeerde me meteen: de wijze waarop ze sprak over haar euthanasiedocumenten en hun paradoxaal effect op haar, nl. om elk moment ten volle te willen leven tot haar eigen gekozen sterfdatum. Haar gezicht en voorkomen waren fascinerend: wie was deze betoverende, intelligente, androgyne Europese atlete, die geheel onverwacht zo'n controversieel onderwerp aansneed, dat mij persoonlijk raakte?"

Sports-Godmother-Lieve-Bullens-comforts-Marieke Foto via Associate Directors.

Marieke, addicted to life is een documentaireproductie van Blinding Lights, Inc. (VS), in coproductie met Associate Directors (België), en VRT CANVAS. De film won vorige week de award voor 'Best of Women's Voices' op het Portland Film Festival.

Later wordt bekendgemaakt of de film ook in Nederlandse bioscopen of op de Nederlandse tv te zien zal zijn.

Altijd op de hoogte blijven?