Extra hygiëne voor rolstoelgebruikers

Dwarslaesie Organisatie Nederland heeft een overzicht gemaakt met hygiënetips die niet alleen voor mensen met een dwarslaesie maar ook voor andere rolstoelgebruikers handig zijn om bij stil te staan.

Als basis wordt natuurlijk geadviseerd om de gedragsregels en adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen. Daarnaast kunnen de volgende tips je ook helpen:

 • Verwijder eerst je handschoenen en maak deze schoon met geschikt reinigingsmiddel.
 • Was je handen regelmatig en steeds als je je huis uit bent geweest.
 • Was ze met zeep en warm water: 20 seconden, alle delen van de hand (voor en achter, onder nagels, tussen vingers, polsen); droog je handen af met papieren handdoek / zakdoek / keukenpapier of een schone handdoek, of:
 • Gebruik ontsmettingsmiddel (70% alcohol): bedek alle delen van de hand (voor en achter, onder nagels, tussen vingers, polsen).
 • Wees voorzichtig met het aanraken van je banden; als je je banden gebruikt bij transfers, bedek ze dan met papieren handdoeken of zakdoeken en gooi deze daarna weg; maak je banden regelmatig schoon.
 • Maak ook je hoepels regelmatig schoon, want je raakt ze constant aan.
 • Maak je remhandgrepen, duwhandvaten en andere delen van je rolstoel regelmatig schoon die vaak aangeraakt worden, door jezelf en/of anderen.
 • Maak joystick, armleuningen en andere bedieningselementen van je elektrische rolstoel schoon (zonder de elektronica te beschadigen)
  Denk bij het regelmatig goed reinigen ook aan je mobiele telefoon, alle delen van een tas of rugzak die je vaak aanraakt, krukken, spalken en alle andere hulpmiddelen die je regelmatig met je handen aanraakt.

Op de website van Dwarslaesie Organisatie Nederland vind je ook nog advies voor bezoek aan zorginstellingen, beschermende maatregelen voor budgethouders en bij ziekenvervoer.

(Bron: DON)

  1 comment for “Extra hygiëne voor rolstoelgebruikers

 1. Wim
  11 april 2020 at 18:11

  Maar……waarom? Als ik alleen woon en niemand aan mijn rolstoel komt?

Geef een reactie