Extra geld voor gemeenten met tekorten op WMO

Gemeenten met grote tekorten op de WMO en de jeugdzorg krijgen geld uit de stroppenpot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het gaat om 77 gemeenten die samen 200 miljoen ontvangen. Dat heeft de VNG donderdag bekendgemaakt.

Elf andere gemeenten hebben ook geld aangevraagd, maar hun tekort was verhoudingsgewijs niet hoog genoeg. Het bedrag dekt niet alle gaten op de begroting bij de ontvangende gemeenten. Die hebben samen een tekort van bijna 490 miljoen.

Meer maatwerk maar ook bezuinigen
Het Rijk heeft in 2015 onder meer de taken van de WMO en de jeugdhulpverlening – in jargon: het sociale domein – afgestoten naar gemeenten. Het idee was: het is handig dat een overheid die relatief dicht bij de aanvragers staat, beslist over de toekenning en uitvoering van de hulp. Dat kan voor meer maatwerk zorgen. Tegelijkertijd werd hierop bezuinigd. Drie jaar na dato loopt nog niet alles soepel: er zijn wachtlijsten en de VNG constateert dat veel gemeenten forse tekorten hebben bij de uitvoering van de wetten.

De gemeenten die de hoogste bijdragen uit de stroppenpot hebben gekregen, zijn Venlo en Eindhoven (beide bijna 22 miljoen euro) en Leeuwarden (bijna 21 miljoen euro).

(Bron: NOS)

Facebook Twitter Email

  1 comment for “Extra geld voor gemeenten met tekorten op WMO

  1. Pauline Montfoort
    3 november 2018 at 18:46

    Staat jouw gemeente erbij? Check het hier: https://vng.nl/files/vng/verdeling_van_de_middelen_fonds_tekortgemeenten_2018.pdf
    Het gaat trouwens niet om hulpmiddelen, maar om geld voor de nieuwe taken die in 2015 naar de gemeenten zijn overgeheveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *