Het Europees Kampioenschap voor golfers met een beperking komt binnenkort naar Nederland. Van 20 tot en met 22 juli strijden namelijk de 80 beste golf(st)ers van Europa tegen elkaar op The Dutch in Spijk bij Gorinchem. Rond dit EK organiseert de Nederlandse Golf Federatie (NGF), om golf met een beperking verder te promoten, golfclinics en workshops voor golfclubs. Dat meldt Uniek Sporten.

Het is voor het eerst dat het EK voor golfers met een beperking in Nederland wordt gehouden. Die bijzondere gelegenheid grijpt de NGF aan om de golfsport voor iedereen met een fysieke beperking op de kaart te zetten. Golf is namelijk een hele geschikte sport om te doen met allerlei beperkingen, waaronder een dwarslaesie.

Over het toernooi

Het EK voor golfers met een beperking - het European Championship for Golfers with Disability - wordt eens in de twee jaar georganiseerd door de EGA (European Golf Association) en is een EDGA-evenement. Dit jaar voor het eerst in Nederland.

Er wordt op het toernooi gespeeld in drie verschillende klassen:

  • Mannen (ca. 60 deelnemers)
  • Vrouwen (ca. 10 deelnemers)
  • Mannen en vrouwen in paragolfer (ca. 10 deelnemers)

Alle spelers en speelsters moeten in het bezit zijn van een WR4GD-wereldranglijstpas voor mensen met een beperking. Iedereen die voldoet aan de eisen - gekeurd is door een arts - kan zich inschrijven. Op basis van handicap worden de beste spelers en speelsters uitgenodigd. De winnaars en winnaressen van de driedaagse strokeplaywedstrijd wordt gekroond tot Europees kampioen.

Workshop voor golfclubs

Dit vraagt soms wat aanpassingen van clubs en golfbanen, zoals rolstoeltoegankelijke accommodaties. Daarom organiseert de NGF op woensdag 19 juli, voorafgaand aan het EK, al een workshop voor alle golfclubs, golfbanen en golfprofessionals met de veelzeggende titel 'Help de beperking te beperken!' Met die sessie wil de NGF meer mensen informeren over hoe zij golf kunnen aanbieden voor sporters met een beperking.

Golfclinics

Tijdens het EK kun je ook zelf ervaren hoe leuk golf is. Monique Kalkman en José Loomans verzorgen namelijk een leuke golfclinic. Volwassenen kunnen dit op woensdag 19 juli doen en voor kinderen is er op vrijdagmiddag een speciale clinic in samenwerking met de Esther Vergeer Foundation. Vanuit Fonds Gehandicaptensport wordt ook een (S)Cool on Wheels clinic gegeven waarbij ook kinderen zonder beperking kunnen ervaren hoe het is om aan aangepaste sport te doen. Voor iedereen is het zo een leuke middag om kennis te maken met aangepast golfen.

Interesse? Of weet je iemand voor wie deze clinics perfect zou zijn? Kijk dan op de website van de NGF voor meer informatie en hoe je je kunt aanmelden.

(Bron: Uniek Sporten | NGF)

Altijd op de hoogte blijven?