Eerste internationale bocciatoernooi met side-events in Nederland

Van 2 tot en met 6 augustus organiseren Gehandicaptensport Nederland (GSN) en Team TOC in Veldhoven de World Boccia Challenger. Dit evenement is het eerste officiële internationale bocciatoernooi dat in Nederland plaatsvindt. Het Challenger-niveau is nieuw op de internationale kalender en staat open voor deelnemers uit de hele wereld.

Foto via Gehandicaptensport Nederland.

GSN-Topsportcoördinator Joep Pelsser: “We zijn heel blij dat we dit evenement in Nederland kunnen organiseren. In de afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het ontwikkelen van het TeamNL Boccia programma. Bij het niveau waarop wij nu trainen en spelen, past het dat we onze sporters ook een podium bieden waarop zij in eigen land kunnen excelleren.”

De Challenger in Veldhoven vormt de opmaat naar een nog veel groter evenement, de European Para Championships (EPC) die in 2023 in Rotterdam gehouden worden. Bij dit gecombineerde EK van een tiental Paralympische sporten zal boccia ook op het programma staan.

Topniveau
De naar verwachting ruim 100 bocciaspelers die aan de Challenger deelnemen, werken zowel een individueel als een team- en pairtoernooi af. Pelsser: “Na twee jaar met vrijwel geen toernooien zien we dat iedereen nu weer staat te springen om wedstrijden. De aanmeldingen stromen binnen, ook van buiten Europa. Dit wordt echt een hele mooie kans om van wereldklasse boccia te genieten.”

Het evenement moet voor zowel de deelnemers als toeschouwers een unieke ervaring worden. “Met Team TOC hebben we een geweldige partner die weet wat het is om Olympische en Paralympische evenementen van topniveau neer te zetten. Dat is voor ons heel belangrijk, wij nemen Paralympische sport serieus en dat moet dus ook terugkomen in onze evenementen. De EPC belooft een spektakelstuk te worden maar ook in Veldhoven wordt het echt heel leuk. Het publiek krijgt mooie wedstrijden voorgeschoteld en er zijn ook velden waar je zelf kan spelen, op sommige momenten zelfs samen met TeamNL spelers!”

Side-events
Tijdens het toernooi vinden volop side-events plaats. Naast een internationale scheidsrechtercursus zijn er boccia-clinics voor beginners en gevorderden en worden verschillende themabijeenkomsten voor sporters en professionals georganiseerd.

Meehelpen of komen kijken
Er zijn diverse mogelijkheden om mee te helpen tijdens het evenement. Mensen die tijdens (een deel van) de week willen helpen kunnen zich nu al hier aanmelden, op deze pagina is ook meer info te vinden over het toernooi.

Voor toeschouwers is de toegang tot het toernooi alle speeldagen gratis. Wel moet vooraf een digitaal ticket besteld worden via de toernooiwebsite. Uiteraard is er meer dan voldoende plek voor rolstoelgebruikers.

Alles lezen over aangepast sporten, van recreatief tot paralympisch niveau? Neem via onderstaande knop een voordelig abonnement op Support Magazine!

(Bron: Gehandicaptensport Nederland)

Geef een reactie