De één was machinaal meubelmaker. De ander lasser. Nu zijn Gordon en Jonathan rijinstructeur. Bij Welzorg Auto op Maat om precies te zijn.
Hoe je komt tot zo’n overstap? “Mijn buurman gaf rijles,” vertelt Gordon Kocken. "Ik ben een keertje met hem meegereden. Ik vond het een prachtig vak en vond het leuk om andere mensen iets te leren. Ongeveer in diezelfde tijd zag ik een filmpje over rijlessen voor mensen met een beperking. En ik wist meteen dat dit was wat ik wilde gaan doen.’” Jonathan Sanchez Madarnas besloot vijf jaar geleden de opleiding voor rijinstructeur te gaan volgen. Ergens zat diep van binnen altijd al het gevoel dat hij leraar wilde worden. De schoonmoeder van zijn broertje gaf hem het duwtje in de juiste richting: “Voor de klas staan was niks voor mij, maar zij was rijinstructeur. Toen dacht ik: zó ben ik ook leraar.”
Zelfstandig autorijden is voor veel mensen een belangrijke vorm van vrijheid, helemaal als je een beperking hebt. Om dan met een auto te mogen rijden, heb je een aangepast rijbewijs nodig. Welzorg beschikt over een eigen rijschool die dit kan verzorgen. “Als je voorheen al een regulier rijbewijs had, kan je na een aantal lessen in een aangepaste auto al een testrit afleggen bij het CBR,” legt Gordon uit. “Je hoeft dan geen examen te doen en je kunt - als je die testrit goed doet - het aangepaste rijbewijs aanvragen.” Jonathan vult hem aan: “Als je nog geen rijbewijs hebt, kun je bij ons op jouw eigen tempo ook een complete rijopleiding volgen.”
Ik maak van iedere les een feestje
Zoveel meer dan een papiertje
Iemand die als rijinstructeur gecertificeerd is, kan ook les gaan geven aan mensen met een beperking. Want in de praktijk kunnen mensen in een aangepaste auto technisch even vlot meekomen in het verkeer. So far so good dus. Maar zijn er ook verschillen? Gordon: “De leerlingen hebben een enorme drive en zijn ongelooflijk gemotiveerd. Ook al bakken ze er in eerste instantie misschien wat minder van dan ze gehoopt hadden, de volgende keer stappen ze toch met goede moed de auto in om het beter te gaan doen. Voor hen is zo’n rijbewijs zoveel meer dan dat papiertje, het is de weg naar meer onafhankelijkheid. Zo’n rijles mag best iets bijzonders zijn. Daarom maak ik van iedere les een feestje.”
Weer mobiel
“Ik geniet van mijn werk,” aldus Jonathan. “En de mensen die bij me instappen hebben allemaal hun eigen verhaal. Sommige leerlingen beginnen zonder schroom te vertellen wat hun overkomen is. Dan heb je veel sneller een gesprek over de essentiële zaken van het leven, dan je zou hebben met een leerling zonder beperking. Het maakt die rijlessen voor mij veel interessanter. Het gaat niet alleen over koetjes en kalfjes, maar om wezenlijke zaken. En vaak doen ze die rijlessen helemaal niet voor zichzelf. Om een voorbeeld te noemen: ik kreeg een man in mijn auto die amper sprak over zijn beperkingen door een hersentumor. Hij vertelde vooral dat hij zijn mobiliteit weer terug wilde, zodat zijn vrouw en kinderen hem niet altijd rond hoefden te rijden. Als hij dat rijbewijs had, kon hij een aantal logistieke taken van zijn vrouw overnemen. Dat vond ik heel mooi. Daaraan bij kunnen dragen, dat maakt mijn werk heel bijzonder.”
Wil je weten of rijles in een aangepaste auto wat voor jou is? Neem dan contact op via de website van Welzorg Auto op Maat. Samen met jou kijkt Welzorg dan welke aanpassingen er voor jou nodig zijn in de auto en op welke termijn je een proefles kunt volgen.
Deze pagina wordt u aangeboden door Welzorg Auto op Maat.