Durf het liefdespad op te gaan

Foto door Robert van Aspert

“Seks hoort bij het leven, beperking of niet,” aldus kenniscentrum Rutgers. Maar het is niet altijd simpel om als jongere met een beperking uit te vinden wie je bent op seksueel gebied. Welke invloed heeft de handicap op je seksleven? En hoe vind je een partner? Jacqueline Kool sprak met drie jonge mensen over hun ervaringen met seks en intimiteit.

Aanleiding voor de interviews is het boekje ‘Kun je seks hebben met CP?’ Van CP Nederland (voorheen BOSK). Het gaat over jonge mensen met cerebrale parese, maar de tips en wijsheden over flirten, daten, vrijen, jezelf ontdekken en relaties aangaan, zijn ook zinvol bij andere beperkingen. Carolien, Lena en Frank hebben alle drie CP. Het ontdekken van hun seksualiteit ervaarden zij best als een eenzame zoektocht. Ervaringen van anderen waren welkom geweest om met minder schroom hun liefdespad te verkennen. Ze delen daarom hun verhaal.

Gekke standjes
“Soms is iets de eerste keer niks en moet je wennen,” zegt Lena (20). Seks is voor haar een leerproces en uitproberen. Vijf jaar geleden leerde Lena haar vriend kennen via een Whatsappgroep. Hij werd verliefd op haar. Zij vond het eerst verwarrend, maar de vonk sprong over. Met hem beleefde ze haar eerste seksuele ervaringen. Lena’s ouders praatten weinig over seks, en wat het betekende als je CP hebt, wist ze niet. Als nieuwsgierige tiener experimenteerde ze met chat-sites, maar vond er vooral “geile mannen”. Toen haar vader haar betrapte bij een uit de hand lopende Skypesessie, was ze er wel klaar mee. Eenmaal stelde ze anoniem de vraag op het CP-forum, hoe seks met spasmen gaat en kreeg toen het BOSK-boekje getipt. “Het is belangrijk om goed te zijn met je eigen lichaam, te weten wat je fijn vindt en niet. In m’n eentje kan ik niet klaarkomen, maar met mijn vriend samen wel. Hij is mijn lichaam gaan verkennen en daardoor leerde ik mijn lichaam kennen.”

‘Hoofd leeg, vol leuke hormonen’
Lust voelen gaat niet altijd vanzelf, soms is ze onzeker over haar lichaam. “Ik vond douchen vroeger niet fijn, in je eentje bloot in zo’n witte ruimte voor de spiegel. Maar sámen douchen vind ik wel fijn.” Als ze te veel in negatieve gedachtenspiralen zit, is de overstap naar lust voelen lastig. “Eigenlijk moet m’n hoofd een lege blije bal zijn, dan heb ik zin in vrijen.” Na het vrijen en klaarkomen voelt ze zich spontaan zo’n ‘blije bal’: “Dan ben ik helemaal ontspannen, hoofd leeg, vol leuke hormonen. Net als wanneer ik wandel in het groen, dan word ik ook rustig.” CP maakt de seks soms wat onhandig: “Mijn benen kunnen niet ver open, dus hij moet gekke standjes zoeken. Eigenlijk past het soort van niet, maar hij gaat er relaxt mee om en dan lukt het toch.” De BOSK-tip om een kussentje onder de billen te leggen, werkte. Wel heeft ze vaak spierpijn en is ze moe na het vrijen. “De trap aflopen is dan soms geen goed idee…”

Meer lezen?
Je kunt het oktobernummer (editie 5/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie