Drukte in Amsterdams ov problematisch voor mensen met beperking

Foto via Flickr/Franklin Heijnen.

Mensen met een fysieke of mentale beperking hebben het soms zwaar in Amsterdam. Nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, hopen ze dat de politieke partijen meer aandacht gaan besteden aan de toegankelijkheid van de stad. Dat meldt de lokale omroep AT5.

“Als ik naar deze drukte kijk, dan krijg ik het snel benauwd”, vertelt Jimmy, die een mentale beperking heeft, over de pont tussen het Centraal Station in Noord. “Als het te vol is, durf ik er niet op te gaan. Dan laat ik twee ponten voorbij gaan. Ook als ik te laat thuis kom of te laat kom op de plek waar ik heen moet.”

Meer aandacht voor toegankelijkheid
Met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de stichting Special Social Club (SSC) een debat in de Tolhuistuin met kandidaten van de VVD, D66, VOLT en PVDA. De stichting pleit ervoor dat er tijdens de verkiezingen meer aandacht komt voor de toekomst van Amsterdam en de toegankelijkheid op het gebied van sport, wonen, werk, vervoer en politiek.

‘Te ingewikkeld’
Volgens medeoprichter van SSC, Hugo Van den Biggelaar, zijn er verschillende problemen: “Veel bedrijven staan nog niet open voor werknemers met een beperking, dat vinden ze nog te ingewikkeld. In sportscholen is het hetzelfde verhaal, die zijn vaak niet toegankelijk voor mensen met een beperking en daar wordt ook weinig aandacht aan besteed.”

Hoge stoepranden
Ook op straat komen mensen met een handicap obstakels tegen, vertelt Operations Manager van SSC Annabelle Koeleman: “Er zijn veel hoge stoepranden in de stad en die maken het erg moeilijk. Daarnaast hoor ik vaak dat mensen van mensen met een fysieke beperking dat ze te weinig tijd hebben om over te steken omdat het stoplicht snel op rood springt.”

Slim aanpakken
In het debat gingen de aanwezigen samen met de vier partijen in gesprek. Rick Brink, voorheen de officieuze minister van Gehandicaptenzaken, leidde het debat en had zijn eigen oplossingen ook al klaar liggen. “We moeten niet bang zijn dat aanpassingen heel veel geld kosten, laten we eerst eens kijken of we het slim kunnen aanpakken. Zo zou er gekeken kunnen worden of er op de pont een stilteruimte ingericht kan worden, net zoals je in de trein een stiltecoupé hebt.”

Zichtbaar maken
In het debat gaven de partijen aan zeker iets te willen betekenen voor mensen met een beperking. Zo wil de VVD meer ervaringsdeskundigen inzetten, de PvdA streeft ernaar om onzichtbare beperkingen zichtbaar te maken en D66 wil dat de maximale wachttijd voor een rolstoel van twee weken naar 48 uur gaat.

Bekijk op de website van AT5 de bijbehorende videoreportage.

Meer lezen over het verbeteren van toegankelijkheid en inclusie? Neem een abonnement op Support Magazine, nu extra voordelig en met welkomstcadeaus!

(Bron: AT5)

Geef een reactie