Op 20 juli organiseren de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (KNGF) en de European Disabled Golf Association (EDGA) de eerste, in Nederland gevestigde, editie van het Open Europees Individueel Kampioenschap voor golfers met een beperking. Het toernooi vindt plaats van 20 tot en met 22 juli op golfbaan The Dutch en is voor iedereen toegankelijk. De tachtig beste disabled golfers strijden hier voor de Europese titel.

Het evenement wordt iedere twee jaar georganiseerd en bestaat uit drie verschillende klassen. Zestig mannelijke deelnemers, tien vrouwelijke deelnemers en een gemixte klas van tien paragolfers. Op 18 juli worden de topgolfers ingevlogen en op 19 juli maken zij zich klaar voor het kampioenschap tijdens hun oefendag.

Strenge voorselectie

Om mee te kunnen doen moet een golfer in bezit zijn van een WR4GD-wereldranglijstpas voor mensen met een beperking. Daarnaast moeten zij door een medische keuring heen. Vervolgens worden de beste sporters uitgenodigd op basis van hun handicap.

Binnen het klassement zijn er golfers met allerlei verschillende beperkingen. Bijvoorbeeld een lage dwarslaesie, een niet-aangeboren hersenletsel, revalidatiebeperkingen, een verstandelijke beperking of zijn zij parkinsonpatiënt.

Nederlandse Favorieten

De Nederlandse topspelers van deze editie zijn Richard Kluwen en Daphne van Houten. Kluwen behaalde de eerste plaats tijdens de European Challenge for Wheelchair Golfers in 2015 en hij werd kampioen op het recente Europees kampioenschap in 2021. Van Houten veroverde de titel op het Europees kampioenschap 2021 in Portugal. Beide spelers worden beschouwd als favorieten in de divisies waarin zij actief zijn.

Workshops en andere mogelijkheden

Vrijdag 21 juli wordt er, naast de wedstrijden, een golfclinic georganiseerd op The Dutch. Onder supervisie van een professioneel golfer kan er kennis gemaakt worden met de sport. Maar ook ervaren golfers kunnen hier wat leren. Na de clinic mogen deelnemers een kijkje nemen op de baan waar alle spelers van het EK aanwezig zullen zijn.

Daarnaast vinden er op 19 juli, tijdens de oefendag, workshops plaats voor golfclubs, -banen en -professionals. Op die manier probeert de organisatie een grote groep mensen ervan bewust te maken hoe belangrijk het is om hun faciliteiten open te stellen voor sporters met een beperking.

Niet anders dan normaal

Het toernooi heeft een strokeplay vorm waarbij iedere slag meetelt in de score, de speler met het minst aantal slagen wint. Verder zijn er niet veel verschillen met een regulier golftoernooi. Wel hebben de golfers een buddy bij zich die kan helpen bij het oprapen van ballen. Ook maken zij meer gebruik van hun buggy, die helpt hen bij het maken van bepaalde bewegingen of lichamelijke houdingen.

The Dutch

Het evenement vindt plaats op de golfbaan The Dutch in Spijk, Gelderland. Deze baan is ontworpen door de Schotse golfer Colin Montgomerie. The Dutch is de afgelopen zes jaar consequent erkend als de best onderhouden baan in Nederland. Bovendien heeft de baan het KLM Open van 2016, 2017 en 2018 georganiseerd. De baan onderscheidt zich door de vele glooiingen, die zorgen voor een Schotse sfeer.

BMVG

In 2014 is Stichting BMVG (Bevordering Minder Validen Golf) opgericht met als doel de mindervaliden golfsport te bevorderen. Afgelopen jaren hebben The Dutch, BMVG, European Golf Association (EGA) en de European Disabled Golf Association (EDGA) intensief samengewerkt om het EK in Nederland te kunnen organiseren.

(Bron: BMVG)

Altijd op de hoogte blijven?