Documentaire Rollende moeders. Bekijk 'm hier!

24 september 2018 - Redactie Support Magazine

Hoe moet dat straks als je kind gaat lopen en jij kunt dat niet? Weet je wel zeker dat je die zwangerschap aankunt met jouw lijf? Wat vind je kind daar straks van als ze een moeder in een rolstoel heeft? Met dit soort vragen werd de moeder van onderzoeker en documentairemaakster Ymke Kelders 28 jaar geleden bestookt. In de korte film 'Rollende moeders' onderzoekt Kelders of deze stereotiepe denkbeelden nog steeds heersen.

Ymke Kelders (28) studeerde niet alleen Media & Cultuur, ze hield zich ook op academisch niveau bezig met Disability Studies. De aanleiding om een documentaire over rollende moeders te maken, was een indringend gesprek dat ze met haar eigen moeder had, een paar maanden voordat die zou overlijden. Ymkes moeder vertelde dat haar zwangerschap voor nogal wat opschudding had gezorgd in het dorp. Want hoe kan iemand die chronisch ziek is nu een kind opvoeden? En wat vindt dat kind er straks van als het een moeder heeft die niet kan lopen?

Ymke was diep geraakt, het waren vrienden en familie die deze vragen stelden. Anderhalf jaar na het overlijden van haar moeder presenteerde Ymke dit jaar haar documentaire Rollende moeders. Daarin laat ze moeders van verschillende leeftijden aan het woord. Is er nog steeds sprake van een stigma?

In het oktobernummer besteedt Support Magazine uitgebreid aandacht aan de documentaire. De redactie interviewde de maakster en liet een aantal moeders met rolstoel en jonge kinderen naar de documentaire kijken. Wat vinden zij ervan?

Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Primeur! Bekijk de documentaire hier

De documentaire Rollende moeders is tot nu toe alleen in de wereld van 'disability studies' te zien geweest. Speciaal voor de lezers van Support Magazine heeft maakster Ymke Kelders de film nu vrijgegeven voor alle belangstellenden.

Delen mag, en is natuurlijk aan te bevelen als je meer bewustzijn wilt creëren over moeders in een rolstoel. Heb je behoefte om op de film te reageren, dan kan dat door een mailtje te sturen naar de documentairemaakster.

Altijd op de hoogte blijven?