Documentaire Rollende moeders. Bekijk ‘m hier!

Ymke Kelders, zelf dochter van een rollende moeder, maakte een documentaire over beeldvorming.

Hoe moet dat straks als je kind gaat lopen en jij kunt dat niet? Weet je wel zeker dat je die zwangerschap aankunt met jouw lijf? Wat vind je kind daar straks van als ze een moeder in een rolstoel heeft? Met dit soort vragen werd de moeder van onderzoeker en documentairemaakster Ymke Kelders 28 jaar geleden bestookt. In de korte film ‘Rollende moeders’ onderzoekt Kelders of deze stereotiepe denkbeelden nog steeds heersen.

Ymke Kelders (28) studeerde niet alleen Media & Cultuur, ze hield zich ook op academisch niveau bezig met Disability Studies. De aanleiding om een documentaire over rollende moeders te maken, was een indringend gesprek dat ze met haar eigen moeder had, een paar maanden voordat die zou overlijden. Ymkes moeder vertelde dat haar zwangerschap voor nogal wat opschudding had gezorgd in het dorp. Want hoe kan iemand die chronisch ziek is nu een kind opvoeden? En wat vindt dat kind er straks van als het een moeder heeft die niet kan lopen?

Ymke was diep geraakt, het waren vrienden en familie die deze vragen stelden. Anderhalf jaar na het overlijden van haar moeder presenteerde Ymke dit jaar haar documentaire Rollende moeders. Daarin laat ze moeders van verschillende leeftijden aan het woord. Is er nog steeds sprake van een stigma?

In het oktobernummer besteedt Support Magazine uitgebreid aandacht aan de documentaire. De redactie interviewde de maakster en liet een aantal moeders met rolstoel en jonge kinderen naar de documentaire kijken. Wat vinden zij ervan?

Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Primeur! Bekijk de documentaire hier

De documentaire Rollende moeders is tot nu toe alleen in de wereld van ‘disability studies’ te zien geweest. Speciaal voor de lezers van Support Magazine heeft maakster Ymke Kelders de film nu vrijgegeven voor alle belangstellenden.

Delen mag, en is natuurlijk aan te bevelen als je meer bewustzijn wilt creëren over moeders in een rolstoel. Heb je behoefte om op de film te reageren, dan kan dat door een mailtje te sturen naar de documentairemaakster.

  8 comments for “Documentaire Rollende moeders. Bekijk ‘m hier!

 1. Marion Paape-Evers
  26 september 2018 at 14:58

  Ook ik ben een rollende moeder van 2 zoons. Nu 33 en 29 jaar. Oma van 6 kleinkinderen. Vroeger mocht je als gehandicapte geen kinderen krijgen. Dat vond me helemaal niks. Hoe moesten die kids groot worden. Nou je ziet het dat ging gewoon vanzelf. Helaas zijn de vooroordelen nog steeds niet verdwenen. Ik zei altijd mijn kids zijn een bewuste keuze en worden met liefde groot gebracht. Vaak zijn kids een status symbool en is de liefde ver te zoeken.
  Mooie docu.

  • Ria Scheltens
   30 september 2018 at 14:44

   Ook ik mocht volgens bepaalde familie leden geen kinderen krijgen. Ik kon toch niet veel …… Gelukkig kreeg ik een kern gezonde dochter, wel via de keizersnede. O, wat was ik trots. Toen kwam onze tweede dochter .Het was een huilbaby, dronk niet enz. enz. Al gauw wisten wij dat zij gehandicapt was. Zij zou geen jaar worden. Met enorme energie en enorm veel liefde heb ik van alles voor haar gedaan. Ja er waren momenten dat het spannend was. Maar ook zij was een doorzetster. 21 jaar heeft zij thuis gewoond, het waren tropen jaren. Nu is zij 37 jaar en na omzwervingen woont zij nu op een mooie plek. Het is een vrolijke, beetje ondeugende dame. Het niveau is rond de 6 maanden. Lichamelijk en verstandelijk maar het is een schat van een dochter die mij elke zaterdag als wij komen weer energie geeft om zelf verder te gaan met de handicaps en de vele pijn. Van de andere dochter hebben wij twee kleinkinderen waar wij vanaf het begin twee dagen op hebben gepast. Nu nog 1 dag, dat is ook genieten en echt een cadeau.

 2. Moniek
  28 september 2018 at 23:33

  Heel mooi Ymke. Ook bijzonder om de foto’s aan vroeger te zien ????

 3. 30 september 2018 at 10:41

  Ook ik ben een rollende moeder, van een dochter, nu 28 jaar. Mijn drive om zwanger te worden was heel groot. Ik heb er ook erg van genoten(nu nog). Ik kan me niet herinneren dat er iemand was die dat vreemd vond. De normale obstakels, daar hield ik me mee bezig. Het enige wat ik belangrijk vond was dat mijn dochter dezelfde mogelijkheden kreeg als een kind van een niet-gehandicapte moeder. Omdat mij dat zo bezig hield heeft ze dus ook veel mogelijkheden gekregen ;-)

 4. anet
  5 oktober 2018 at 14:28

  ik ben een vrouw, die al op 16 jarige leeftijd mezelf ‘bezwoer’ nooit kinderen te krijgen. De kans dat mijn kind ook gehandicapt zou worden, was in elk geval voor mijn gevoel 100% en ik kon het niet aan (bij voorbaat) om met dat kind naar het ziekenhuis te moeten gaan en de hele gang van operaties nog eens door te maken. Het is voor mij jaren een taboe-onderwerp geweest. Natuurlijk heb ik (‘gezonde’) vriendinnen en familie met kinderen, maar mijn kinderloosheid is nooit lang ter sprake gekomen. Nu heb ik je film gezien en ben blij de verhalen gehoord te hebben, de complexiteit van ook de tijdgeest laat ik tot mij doordringen. Een mooi initiatief! Dankjewel voor dit document.

 5. Ina Noorlander
  20 oktober 2018 at 11:51

  Ik ben ook een moeder met een duidelijk zicht bare beperking en nu een oma die veel rollend door het leven gaat.
  Mijn dochter is nu 35 jaar en in haar pubertijd stont ons leven regelmatig i.v.m met mijn ziekte in het teken van mijn ziekte door ziekenhuisopnames. Iets wat uiteraard in elk gezin kan voor komen. Maar zij zegt nu wel dat ze dat als erg vervelend heeft ervaren.
  Mijn zoon van 34 jaar heeft er minder problemen mee.
  Nu heb ik 3 kleinkinderen waarvan een 8 jaar is en twee van 5 jaar die regelmatig bij mij logeren. Die vinden het alleen maar fijn dat oma op scootmobiel rijdt hoeven ze niet te lopen.

 6. willem heitlager
  10 november 2018 at 11:35

  er sijn ook veel rollende vaders #we too????toen mijn dochters 10en 9waren ben ik in een stoel gekomen de oudste was er beeust bij toen ik het ongeluk kreeg en 112 gedaan en politie/ambulance ontvangen en nu ja hij heeft een stoel maar ben hun vader zoals ik er hoor te sijn rijtjes overhoren wiskunde puberruzies schouder speelmaatje door het winkelcentrum fun maken dus gewoon opvoeden

  • willem heitlager
   10 november 2018 at 11:37

   sorry myn afrikaans komt om de hoek kyken ben trots op mijn dames

Geef een reactie