Dit krijgen paralympische medaillewinnaars in Parijs, gemaakt met bijzonder materiaal

8 februari 2024 - Redactie Support Magazine

Voor topsporters met een handicap is een gouden medaille op de Paralympische Spelen het meest felbegeerde stuk metaal dat er bestaat. Nu weten de atleten ook hoe het eremetaal waar ze van dromen er dit jaar precies uitziet, want in Parijs heeft de organisatie van de Paralympische Spelen de medailles voor komende zomer gepresenteerd.

In totaal worden er 2.400 medailles voor de Paralympische Spelen gemaakt. De gouden medaille is niet helemaal van goud, maar van zilver met een laagje (6 gram) goud.

Uniek stukje ijzer

Opvallend is dat de gouden, zilveren en bronzen medailles dit jaar een klein deeltje ijzer van de Eiffeltoren bevatten.

Elke medaille bevat 18 gram ijzer dat ooit onderdeel was van het iconische bouwwerk in de binnenstad van Parijs. Het ijzer komt uit oude onderdelen van de Eiffeltoren, die tijdens renovaties zijn vervangen en sindsdien zijn bewaard.

Het stukje zit aan de voorkant van de medailles, in de vorm van een zeshoek - een verwijzing naar de vorm van Frankrijk.

Frans tintje

"Een gouden medaille is natuurlijk al geweldig, maar we wilden er nog een Frans tintje aan geven", legt hoofdontwerper Joachim Ronchin uit. "Volgens ons zorgt een stukje van de Eiffeltoren voor de kers op de taart."

Bekijk de onthulling van de medailles:

Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven?