Direct revalideren bij dwarslaesie verbetert levenskwaliteit

Foto door cor gaasbeek from Pixabay

De levenskwaliteit van patiënten met een dwarslaesie verbetert door vanaf de eerste opnamedag te starten met revalidatie. Noord-Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat dit voor traumatisch ruggenmergletsel een betere uitkomst van de behandeling oplevert. In Nederland is hiermee nu ook gestart: er zijn drie ziekenhuizen met Acute Ruggenmergletsel Units waar dwarslaesie-patiënten slechts een paar dagen verblijven om daarna naar speciale revalidatieklinieken te gaan.

De winst zit in een kortere acute zorg-opnameduur in het ziekenhuis en minder risico op complicaties zoals doorligplekken of longontstekingen. Ook is er sprake van minder verstijving van de gewrichten, een beter herstel van de patiënt en uiteindelijk minder sterfte.

Samenwerking
Een dwarslaesie is een onderbreking van het ruggenmerg waardoor de zenuwbanen afgekneld of beschadigd zijn. Lichaamsdelen die door die zenuwen aangestuurd worden, raken daardoor verlamd. Inmiddels is het duidelijk geworden dat mensen met een dwarslaesie zo snel mogelijk moeten revalideren. “Al op de eerste dag krijgen de patiënten een schema waaraan de revalidatiearts, verpleging, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de neuroloog en de chirurg meewerken. Er is vaak nog veel winst te behalen. Na een paar dagen gaat de patiënt dan verhuizen naar een gespecialiseerde revalidatiekliniek en de revalidatiearts ‘verhuist’ mee”, vertelt revalidatiearts Charlotte van Laake. De patiënt wordt verteld wat het toekomstperspectief is. “Want het wordt nooit meer zoals vroeger”, licht de arts toe.

(Bron: Telegraaf)

Geef een reactie