Dijkhuisje werd dijk van een (aangepast) huis

31 januari 2019 - Redactie Support Magazine

Aan de door het landschap meanderende Hollandse IJssel ligt het puntgave dijkhuisje van Dianta Wilmsen en Pepijn van der Spek. Van buiten oogt het pand klassiek, zoals een landschappelijk dijkhuisje hoort te zijn. Van binnen is het volledig aangepast aan Dianta's beperking. Pikant detail: de aanpassingen vallen eigenlijk niet op.

Je bent architect of je bent het niet. En Dianta is architect. Werkzaam bij het Rotterdamse architectenbureau MAS architectuur, zijn vooral de grote projecten in de zorg haar 'ding'. Dianta: "Het ontwerpen van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen vind ik hele leuke projecten, vanwege de complexiteit en het feit dat juist deze opdrachten een groot stuk inlevingsvermogen vragen. Hoe gaat een patiënt zich voelen in de toekomstige behandelkamer? Hoe ervaart de arts die ruimte? Om daar achter te komen, wil ik via een soort van 'stage' meelopen met bijvoorbeeld een arts, een verpleegkundige, iemand van de logistiek, de keuken, de logopedist, maar ook de fysio- en ergotherapeut, een manager, noem maar op. Dan pak je alles mee en heb je de praktische argumenten om op basis daarvan je ontwerp te kunnen realiseren. Want een arts kan een behandelkamer misschien geweldig vinden, een logistiek medewerker kan in diezelfde geweldige behandelkamer misschien vastlopen omdat hij met zijn karretje of een bed een bepaalde bocht niet kan nemen. Dat samen met alle toekomstige gebruikers zoeken naar oplossingen maakt dat er uiteindelijk een breed gedragen ontwerp ontstaat."

Uitgedachte aanpassingen

Vlak na haar studie kwam bij Dianta het pandje aan de Gouderaksedijk in beeld, waar echt heel veel aan gedaan moest worden. Dat bleek een voordeel, omdat vanaf het fundament alle 'aanpassingen' gerealiseerd konden worden. Aanpassingen zoals een vast verlaagd aanrecht, een dubbel uitgevoerd toilet, twee luxe regendouches op verschillende hoogte, terwijl opstapjes subtiel werden weggewerkt onder sympathieke, want gemakkelijk te nemen, vloerhellingen. Qua uitvoering was Dianta's vader een onmisbare factor in dit oplossingsgerichte bouwkundige verhaal. Binnen de familie bekend als De Kluskoning, heeft de man bij wijze van spreken werkelijk iedere molecuul bouwmateriaal in handen gehad.

Wil je meer lezen over Dianta Wilmsen en haar dijkhuis? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe editie van Support Magazine, die je ontvangt wanneer je een abonnement neemt.

Altijd op de hoogte blijven?