Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenparkeerkaart in Utrecht

Foto door Gino Crescoli via Pixabay

Inwoners en bezoekers van Utrecht met een gehandicaptenparkeerkaart hebben vanaf 1 juni een parkeervergunning nodig. Daarmee kunnen zij gratis blijven parkeren in Utrechtse wijken waar betaald parkeren geldt. Alleen het hebben van een Europese gehandicaptenparkeerkaart is niet meer voldoende. Overbodig wordt de kaart echter niet.

Automobilisten met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mogen nu nog, met de kaart achter de voorruit, gratis staan op parkeerplaatsen waar betaald parkeren geldt. Dit is straks niet meer zo. Inwoners en bezoekers met een functiebeperking moeten een parkeervergunning aanvragen waarmee ze gratis kunnen parkeren.

Landelijk systeem
Utrecht krijgt hiermee hetzelfde parkeersysteem als Amsterdam. Het systeem met de vergunning wordt onder andere ingevoerd om fraude tegen te gaan. Samen met andere gemeenten werkt Utrecht aan een landelijk systeem, zodat het makkelijker wordt voor mensen met een functiebeperking om overal te parkeren.

Verschillende gemeenten hebben nu nog verschillende regels. Vooral voor bezoekers van een stad is dit lastig, zij moeten namelijk eerst de lokale regels doorgronden en ook mogelijke een parkeervergunning aanvragen. Ook kan het meerdere dagen duren voordat de vergunning dan wordt toegewezen. In Utrecht gaat dit voor bezoekers maximaal twee werkdagen duren.

Hoe werkt het in Utrecht straks?
De scanauto van de gemeente ziet aan de hand van het kenteken dat een parkeervergunning voor mensen met een handicap aanwezig is. Deze vergunning krijgen bewoners van Utrecht standaard als ze een kaart krijgen. Bezoekers moeten de vergunning aanvragen, daar kunnen twee dagen overheen gaan. Vanaf de invoering van de nieuwe regel op 1 juni is het niet meer voldoende om een gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit te leggen.

De gratis parkeervergunning voor mensen met een functiebeperking is niet geldig in parkeergarages en op plekken die zijn gereserveerd voor andere vergunninghouders.

Kaart blijft nodig
Mensen met een fysieke gehandicaptenparkeerkaart kunnen ook gratis parkeren op één van de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in Utrecht waar het niet betaald parkeren is. Omdat deze plekken niet door de scanauto worden gecontroleerd, moeten zij hier wel hun gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit leggen. Overbodig wordt de fysieke kaart, naast de digitale parkeervergunning, dus niet.

(Bron: DUIC)

  3 comments for “Digitale parkeervergunning vervangt gehandicaptenparkeerkaart in Utrecht

 1. Anneke van Heijst
  4 maart 2020 at 23:20

  Nota bene organiseert de Jaarbeurs in Utrecht een beurs voor mensen die gehandicapt zijn en komen daar duizenden gehandicapten op af. Als de gemeente al die duizenden bezoekers voor deze beurs moet voorzien van een digitale kaart, mag je deze wel 4 weken van te voren aanvragen! Weer een melkkoe voor een gemeente?

  • Roel van Dooremaal
   6 maart 2020 at 00:15

   Hallo Anneke,
   Het is niet geldig op afgesloten parkeerplaatsen, zoals bij UMC, Hoogstraat en Jaarbeurs. Daar heb je de GPK nog gewoon nodig. Het gaat juist om de straten erom heen waar betaald parkeren geldt!
   Groeten aan Igno.
   Groetjes Roel van Dooremaal.

 2. Pieter-Jan de Wit
  8 maart 2020 at 17:17

  Als je, als niet inwoner van Utrecht, een dergelijke vergunning om te mogen parkeren met een IPK aanvraagt, is die dan net als in Amsterdam een jaar geldig?

Geef een reactie