Diede de Groot: van introvert meisje tot paralympisch kampioene

Foto via Diede de Groot

Twee jaar lang ontwaakte rolstoeltennister Diede de Groot (24) elke dag met dat ene doel voor ogen: paralympisch goud winnen. Het werd meer dan dat, want ze won dit jaar ook nog alle vier grandslamtoernooien. Het AD interviewde Diede de Groot over haar geweldige jaar bomvol prestaties.

“Doorspelen tot de laatste bal gespeeld is, Diede!” Het is vrijdagavond 3 september 2021 en rolstoeltennister Diede de Groot staat op matchpunt in de paralympische finale in Tokio. Ineens beseft ze dat haar grote droom dreigt uit te komen. Ze gaat haar Japanse rivale Yui Kamiji in eigen huis verslaan. Na 6-3 winst in de eerste set, leidt ze de tweede met een break voorsprong.

“Het stond 5-3 en tja, toen ging het een beetje mis. Zenuwen”, vertelt ze in een etablissement in het centrum van haar geboorteplaats Woerden. “Ik besefte wat er allemaal aan het gebeuren was, vóórdat het gebeurde. En dat moet je als sporter nooit doen. Altijd doorspelen tot de laatste bal gespeeld is, Diede. Gelukkig kwam ik daar net op tijd achter en won de wedstrijd in de tiebreak.”

Onmogelijke taak
De anekdote geeft een inkijkje in de psyche van De Groot. Mocht het voor iedereen lijken alsof ze altijd maar eenvoudig wint – De Groot heerst sinds 2018 in het rolstoeltennis – niets is minder waar. “De onmogelijke taak om twee keer goud te halen op de Paralympics, in de singles en de dubbel, tekende twee jaar lang mijn leven. Elke dag stond ik op beseffend dat ik daarnaartoe werkte.”

Drie maanden later is de druk van de ketel. Eerder op de dag trainde de 24-jarige De Groot met haar coach Amanda Hopmans in tenniscentrum Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn, al jaren haar thuishal. Met machtige slagen mept De Groot de ballen links en rechts weg.

Ze heeft er duidelijk plezier in en racet met haar rolstoel zelfs op ballen die van de netrand bijna dood neerploffen. Is Hopmans’ boodschappenkarretje met tennisballen leeg, dan rijdt ze naar de overkant om ballen te rapen.

Lees de rest van het uitgebreide interview op de website van het AD.

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie