Al bijna vijftien jaar woont Joost Bosmans (48) in het Fokusproject Stadseiland Arnhem. Door een hersenontsteking als kleuter is hij spastisch. Praten en bewegen gaat moeilijk, maar hij heeft zich tot professioneel fotograaf ontwikkeld en geniet voluit van zijn passie. 

Twee dagen per week werkt Joost bij Studio Filmwerk. “Vanaf 2010 heb ik daar een driejarige filmopleiding gevolgd, en nu werk ik er. We maken onder andere bedrijfsfilms, animaties en instructievideo’s.” Joost heeft zich gespecialiseerd in lichtplannen en colorgrading. Hij legt uit: “Met speciale software breng je dan achteraf beelden naar elkaar qua kleur.” 

Ook de rest van de week draait om fotograferen: van steden en evenementen tot fotoshoots in opdracht. “Wat ik zo boeiend vind aan fotografie, is het licht. Daar kan je eindeloos mee spelen. Ook steek ik veel tijd in het nabewerken van de beelden. Dat vind ik even leuk als het fotograferen zelf.” Op Instagram schrijft hij bij een aantal prachtige, wat duistere maar verleidelijke portretten: “Leuke dagen gehad op de Photodays in Brussel. Veel foto’s gemaakt en zoals altijd bekijks getrokken met mijn set-up.” Hij bedoelt daarmee de camera op het werkblad van zijn rolstoel en de bediening ervan. Joost heeft alles zelf uitgedacht: “Na mijn opleiding wilde ik verder als fotograaf. Toen ik eenmaal een plan had, ben ik online gaan zoeken en kwam uit bij Amazon.” 

Op zijn tablet kan Joost met een touchpad als muis de instellingen van zijn camera aanpassen. Ook kan hij overschakelen naar een realtime preview van de camera. “De laatste uitdaging was het motortje waarmee ik de camera in de juiste positie draai. Een aanpassingsbedrijf heeft gezorgd dat ik het motortje met het pookje van mijn rolstoel kan bedienen.” 

Assistentie 24/7 

Voordat Joost verhuisde naar dit appartement, woonde hij in Het Dorp. “Toen ik daar net kwam wonen, was de zorg een beetje vergelijkbaar met Fokus. Maar het werd steeds meer een instelling met regeltjes en nog meer regeltjes. Hier, met de assistentie van Fokus, voel ik me vrijer en ben ik gewoon eigen baas. In Het Dorp zou het bijvoorbeeld problemen hebben gegeven om op tijd uit bed te kunnen op dagen dat ik een fotoshoot heb, of naar een workshop of evenement ga.” 

Altijd op de hoogte blijven?