Na een ongeluk kwam Patrick van den Bogaart (46) in 2011 in een rolstoel terecht. Als vader van drie kinderen, adviseur bij een glaswebwinkel, rolstoelhockeyer, camperklusser én iemand met een eigen stichting op het gebied van inclusiviteit, is stilzitten er niet bij: “Nee, de lat laag leggen is niks voor mij. Ik ben graag bezig.”

Zijn werk als adviseur bij een glaswebwinkel is belangrijk en doet hij met veel plezier, maar als hij vertelt over zijn stichting Wheels4Walking straalt hij echt. “Met die stichting willen we door het maken van videomateriaal, en door met bedrijven in gesprek te gaan, de inclusiviteit op een leuke, positieve manier verbeteren,” vertelt de man uit Son en Breugel.

Patrick-2 Patrick van den Bogaart aan het werk
als adviseur bij een glaswebwinkel. Foto via Etac.

“Er zijn genoeg mensen die nooit in contact komen met iemand met een handicap. Juist die mensen willen we laten zien dat er ook met een handicap van alles mogelijk is. Dat je gewoon op vakantie kunt, kunt werken, kunt sporten, nou ja, alles eigenlijk. Door dat te laten zien, willen we de drempel wegnemen die er soms in het contact tussen mensen met en zonder handicap is. Dat doen we met filmpjes, omdat dat nog beter werkt dan een foto. Juist als je beweging ziet, snap je hoe het werkt.”

Zijn nieuwe rolstoel, de Ki Rogue van Etac, helpt Patrick daarbij. Sinds kort heeft die stoel zijn leven een stuk leuker gemaakt. “Vooral lichter,” lacht hij. “Als je in een rolstoel zit, beweeg je natuurlijk minder. In mijn geval betekende het dat ik ook best wat kilo’s ben aangekomen. En de Ki Rogue maakt me gewoon lichtvoetiger. Hij rolt makkelijker, is wendbaarder en lichter.

Sterk en licht

Ik ben graag veel buiten, ook in het bos. En bospaden zitten natuurlijk vol hobbels en uitstekende boomwortels. Dan is het wel fijn dat je een sterke, maar ook lichte rolstoel hebt, waarmee je makkelijk dat soort obstakels kunt nemen. Ik vergelijk het altijd met een wandelschoen en een sportschoen. Met een sterke wandelschoen kun je flinke afstanden afleggen, met een lichte sportschoen ben je beweeglijker. De Ki heeft dat allebei: hij is sterk én licht.” En dat was ook het idee dat Etac met de stoel had. Het bedrijf zet zich al vijftig jaar in om de levenskwaliteit van de gebruikers van hun ergonomische hulpmiddelen - voor kinderen en volwassenen - te verbeteren.

“Ik kende Etac via mijn stichting. En toen ze vroegen of ik de Ki Rogue uit wilde proberen, was ik meteen verkocht. Ik wist gelijk: dit is ’m, dit is de perfecte stoel voor mij! Ik zat meteen lekker.

En misschien wel het fijnste is dat je tal van instelmogelijkheden hebt. Ik heb hem iets scherper afgesteld. Ik hoef nu maar een klein beetje achterover te hangen en dan komen de voorwieltjes al omhoog, zodat ik makkelijk stoeprandjes en drempeltjes kan nemen. Daardoor kom ik veel makkelijker vooruit. Het kost minder kracht.”

Patrick Foto via Etac.

Rugleuning

Een ander belangrijk verschil met zijn eerdere rolstoelen is dat de rugleuning van de Rogue verstelbaar is. Patrick: “Als ik op kantoor een vergadering had, rolde ik vaak naar achteren om op de achterwielen tegen de muur te leunen. Want je zit de hele dag in dezelfde houding; soms wil je gewoon even een ander, meer ontspannen gevoel. Met de Rogue hoef ik nu geen muur meer te hebben, want met een hendel aan de achterkant verstel ik gewoon de rugleuning. Hij kan vier tot negen graden kantelen. Dat lijkt niks, maar is een wereld van verschil. Ik kan mezelf gewoon even in een andere stand zetten, ik kan even relaxen. Daarna kan ik gewoon weer een tijdje door.”

Door de ervaringen van onder andere Patrick zijn ook weer verbeteringen gedaan aan de Rogue. “Bij het model dat ik heb, staan de voorwieltjes qua breedte gelijk aan de grote achterwielen. Dat vond ik persoonlijk niet zo heel fijn, maar dat is bij het nieuwere model van de Rogue al aangepast.” De stoel is makkelijk te gebruiken en ook eenvoudig te vervoeren in de auto. “Het scheelt echt wel in het gewicht, vergeleken met mijn oude stoel,” zegt Patrick. “In alles is de Ki Rogue een onderdeel van me geworden. Soms zijn er situaties dat ik mijn stoel niet bij me heb, bijvoorbeeld in een vliegtuig. Dat vind ik verschrikkelijk, dan zit ik geen moment rustig. Pas als-ie na de landing weer veilig op me staat te wachten, is het goed. De stoel vervangt in dat opzicht echt mijn benen; het zijn mijn “wielen om te lopen.”

Deze pagina wordt u aangeboden door Etac. www.etac.nl/ki

Altijd op de hoogte blijven?