De Groot wint vijfde titel in enkelspel op Roland Garros

9 juni 2024 - Robin Wubben
Mathilde Dusol
Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft voor de vijfde keer Roland Garros gewonnen. In een lastige finale versloeg ze de Chinese Zhenzhen Zhu in drie sets: 4-6, 6-2, 6-3. Het is voor de 27-jarige Nederlandse haar 22e grandslamtitel in het enkelspel. Daarmee verbreekt ze het record van Esther Vergeer.

De Groot begon slordig aan de finale op het Court Philippe-Chatrier, het grootste stadion van Roland Garros. Zhu sloeg meer winners, maakte minder onnodige fouten en was vooral in de korte rally’s de betere. Daardoor was het logisch dat de nummer 6 van de wereld de eerste set won.

Backhand

Na die eerste set waren de rollen omgedraaid: De Groot maakte veel minder fouten, ging beter serveren en met een backhand langs de lijn besliste ze na ruim twee uur de partij in haar voordeel. Het is voor de Oudewaterse haar vijftiende grandslamtitel op rij. Sinds de Australian Open van 2021 won ze alle edities van de vier grootste (rolstoel)tennistoernooien.

Dubbelspel

Een paar uur na haar recordfinale ging De Groot opnieuw de baan op. In het dubbelspel speelde ze met landgenote Aniek van Koot een zinderende finale tegen het Japans/Zuid-Afrikaanse duo Kamiji en Montjane. Na twee lange sets, die pas beslecht werden in tiebreaks, moest een zogenaamde supertiebreak de beslissing brengen. De Groot en Van Koot pakten een vroege voorsprong en stonden die niet meer af. Het is voor het duo hun 14e gezamenlijke grandslamtitel.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?