Dankzij deze headset kun je apparaten besturen met je gedachten

11 april 2018 - Redactie Support Magazine

Een gedachtelezende gadget met de naam 'AlterEgo' kan de vragen beantwoorden die je in je hoofd hebt. Het apparaat pikt de signalen op die je brein uitzendt wanneer je eraan denkt om iets te zeggen.

'Denk zonder iets te zeggen aan een vraag en ik zal het beantwoorden', dat is de belofte van AlterEgo. Een headset die je in staat stelt met een computer te spreken zonder geluid te maken. Een echte gedachtelezer is het nog niet, maar het komt in de buurt.

Het apparaat brengt ons een stap dichter bij de dag dat we machines kunnen bedienen met niets meer dan alleen onze gedachten. Ooit hoeven we niet meer 'OK Google' of 'Hey Siri' te zeggen en dan een e-mail te dicteren of een pizza te bestellen – toch best gênant in het openbaar – maar hoeven we er alleen maar aan te denken. Dat geloven de makers van AlterEgo, tenminste. Hun creatie is nog verre van perfect, maar licht wel een tipje van de sluier op van wat er in de toekomst misschien allemaal mogelijk is.

Zeven sensoren

Als je eraan denkt om iets te zeggen, sturen je hersenen signalen naar de spieren in je gezicht, zelfs als je niets hardop zegt. Het huidige prototype van AlterEgo (zie foto hierboven) is voorzien van een haak die je over je rechteroor schuift. Sensoren op zeven belangrijke plekken op je wangen, kaak en kin kunnen dan die spraakgerelateerde signalen opvangen, waarna kunstmatige intelligentie de betekenis ervan ontcijfert. Het apparaat kan op dit moment cijfers van 0 tot 9 herkennen en zo'n honderd woorden.

fi-alterego-still0 Foto via MIT MediaLab

AlterEgo is rechtstreeks verbonden met een programma dat Google kan doorzoeken en antwoord geeft via een ingebouwde koptelefoon die gebruikmaakt van beengeleiding. Daarbij vangt het schedelbot het geluid op en transporteert het naar het slakkenhuis en de gehoorzenuw, waardoor niemand anders het kan horen. Dit betekent dat de drager toegang heeft tot 's werelds grootste bron van informatie door slechts ergens aan te denken. "Het geeft je superkrachten", stelt Arnav Kapur, die het apparaat samen met Pattie Maes ontwierp aan het Massachusetts Institute of Technology Media Lab.

Al doende leert AlterEgo

Toch is het systeem bij lange na niet perfect. Bij een demonstratie van het apparaat moesten de gestelde vragen te maken hebben met een van tevoren vastgestelde lijst van steden een basale rekentaakjes. Bovendien moest Kapur eerst even stil zijn voordat hij zijn vraag dacht, zodat het apparaat niet in de war raakte door het gesprek dat ervoor werd gevoerd. Maar naarmate AlterEgo meer gebruikt wordt, zal het steeds accurater gaan werken, menen Kapur en Maes. In een onderzoekje waar acht personen aan deelnamen, herkende AlterEgo woorden en cijfers met een nauwkeurigheid van ongeveer 90 procent.

Lees meer over AlterEgo, zoals de problemen met privacy waar het apparaat mee te maken kan krijgen, op de website van NewScientist.

(Bron: NewScientist)

Altijd op de hoogte blijven?