'Comeback-koningin' Zijderveld weer Europees kampioen

23 april 2024 - Robin Wubben
Ilse Schaffers
Parazwemster Chantalle Zijderveld is in het Portugese Funchal opnieuw Europees kampioen geworden op de 100 meter schoolslag in de SB9-handicapklasse. De 23-jarige Amersfoortse was al regerend wereldkampioen en won paralympisch goud op deze afstand in Tokio. Ook is ze houder van het wereldrecord.

Zijderveld zette na de Paralympische Spelen van 2021 een punt achter haar carrière, maar keerde een jaar later terug in de nationale selectie. Afgelopen zomer werd ze alweer wereldkampioen op haar favoriete nummer. Die gouden medaille bleek ze te hebben gewonnen met een heupblessure, waar ze in november 2023 aan werd geopereerd. Opnieuw moest Zijderveld zich terugknokken.

Race tegen de klok

De Paralympische Spelen in topvorm halen zou een “race tegen de klok worden”, zei ze kort na haar operatie. De Europese kampioenschappen golden als een tussentijds meetmoment. Met succes. Net als op de wereldkampioenschappen vorig jaar en de Paralympische Spelen in 2021 pakte landgenote Lisa Kruger het zilver op de 100 meter schoolslag. Het brons ging naar de Belgische Tatyana Lebrun.

Succesvol

Op de eerste avond van de EK op het eiland Madeira veroverde de Nederlandse ploeg nog drie medailles. Rogier Dorsman kroonde zich tot Europees kampioen op de 50 meter vrije slag in de S11-klasse. Op diezelfde afstand veroverde Liesette Bruinsma het zilver bij de vrouwen. Thijs van Hofweegen pakte brons op de 100 meter rugslag S6.

De EK in Funchal duren nog tot en met komende zaterdag.

Bron: ParaNieuws

Altijd op de hoogte blijven?