College: ontbrekend toilet in Gelderse trein geen schending mensenrecht

Foto via Flickr/Rob Dammers

Twee vrouwen met een chronische ziekte die Connexxion, Hermes en Arriva hadden aangeklaagd omdat ze geen toiletten hebben aan boord van hun treinen hebben hun zaak verloren. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat er geen verplichting is voor de vervoersbedrijven om sanitaire voorzieningen aan te brengen.

De twee vrouwen waren naar het college gestapt, omdat ze kampen met een blijvende aandoening waardoor ze alleen maar met de trein kunnen als ze gedurende langere reizen naar het toilet kunnen. De vrouwen wezen erop dat de Nederlandse Spoorwegen de afgelopen jaren ook Sprinters in bedrijf nam waarin een wc ontbrak. Volgens de NS was dat niet nodig omdat een rit met een Sprinter gemiddeld 17 minuten duurt en iedereen in die tijd wel zijn plas kan ophouden.

Aanpassing
Onder grote maatschappelijke druk is de NS op dat besluit teruggekomen. Vorig jaar introduceerde het bedrijf de eerste omgebouwde Sprinters van het type SLT met een toilet dat ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is. Naar verwachting zijn eind volgend jaar alle 131 SLT-treinen aangepast.

De klaagsters vinden dat Connexxion, Hermes en Arriva het voorbeeld van de NS zou moeten volgen. De drie vervoerders voeren treindiensten uit tussen Arnhem en Doetinchem, Arnhem en Winterswijk en Amersfoort en Ede/Wageningen. Ze wonnen de concessies die Gelderland voor het openbaar vervoer te vergeven had.

Lopende contracten
Gedeputeerde Staten in de provincie keerde zich in 2016 tegen de eis van onder meer de actiegroep Treinen met Toiletten om weer wc’s te laten aanbrengen in de ‘Gelderse’ treinen. Dat zou eenmalig tussen de 9 en 12 miljoen euro kosten, en 3 miljoen aan jaarlijks onderhoud. Vanwege de contracten die nog 2025 lopen zouden die extra investeringen en uitgaven voor kosten van de provincie komen.

(Bron: Volkskrant)

Geef een reactie