Brusselse wetenschappers ontwikkelen zelfrijdende en lerende rolstoel

1 maart 2020 - Redactie Support Magazine

Een team van wetenschappers dat actief is binnen het AI Experience Center van de Vrije Universiteit Brussel heeft een zelfrijdende rolstoel ontwikkeld met een nieuw algoritme, dat op basis van trail-and-error veel sneller en zelfstandig leert dan bestaande versies.

Zelfrijdende voertuigen zijn de toekomst, maar ze brengen wel een reeks belangrijke uitdagingen met zich mee zoals het gevaar voor aanrijdingen van obstakels of mensen met schade of verwondingen tot gevolg.

Machine learning

Het algoritme dat de rolstoel aanstuurt werkt volgens het principe van 'reinforcement learning'. Dat is een vorm van machine learning waarbij de computer leert door te experimenteren in de omgeving waarbinnen die actief moet zijn. Reinforcement learning heeft normaal gesproken veel interacties nodig, waardoor het leerproces meestal van erg lange duur is. Het nieuwe algoritme maakt daar een einde aan en dringt de leertijd terug tot ongeveer één à twee uur.

Sneller leerproces

Hoofdonderzoeker Denis Steckelmacher legt uit: "Reinforcement learning is eigenlijk een systeem gebaseerd op trial-and-error: de rolstoel wordt beloond als die iets goed doet, bijvoorbeeld een obstakel vermijden. Wanneer de rolstoel een ongewenste actie doet, wordt die gestraft. Om het leerproces te versnellen combineert ons algoritme op een slimme manier verschillende types van reinforcement learning, zo compenseert de ene de zwaktes van de andere. Dit resulteert in een leerproces dat heel snel gaat als we er zeker genoeg van zijn, en voorzichtig bijstuurt bij onzekerheid.

- Artikel gaat verder onder de video -

Bedoeld voor het dagelijks leven

Deze innovatie is meer dan wetenschappelijk onderzoek alleen. De rolstoel kan namelijk effectief gebruikt worden in het dagelijkse leven en maakt zelfrijdende rolstoelen comfortabeler en veiliger. "Binnen het VUB AI Experience Center doen we onderzoek naar kunstmatige intelligentie in alle mogelijke toepassingen. Een van de streefdoelen is die knappe technologie te gebruiken ten voordele van de mens, als hulpmiddel dat het ons leven makkelijker of beter maakt. Deze rolstoel is daar een sterk voorbeeld van. Dat is ook de filosofie achter de intentie van de VUB en ULB om een 'AI-initiatief voor het algemeen belang' uit de grond te stampen", vertelt prof. dr. Ann Nowé (VUB).

(Bron: Vrije Universiteit Brussel)

Altijd op de hoogte blijven?