Branchevereniging van architectenbureaus werkt aan campagne voor toegankelijke gebouwen

18 augustus 2021 - Redactie Support Magazine

De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) gaat campagne voeren voor gebouwen die toegankelijker zijn dan minimaal wordt vereist in het Bouwbesluit. De brancheorganisatie is hiervoor op zoek naar voorbeelden van gebouwen waarbij architecten en opdrachtgevers zich hebben ingespannen om toegankelijkheid tot een volwaardig onderdeel van de architectuur te maken. Dat meldt Architectenweb.

Toegankelijkheid van gebouwen voor visueel, auditief, verstandelijk en fysiek beperkte mensen is een ondergeschoven kindje in het Bouwbesluit, stelt de BNA. Daarbij zien architecten en opdrachtgevers het vaak als een sluitpost op de begroting of een ‘moetje’. Het gevolg is dat er maar weinig gebouwen zijn die voor mensen met een beperking net zo toegankelijk zijn als voor anderen.

Voorbeelden

Met een campagne, die komend jaar in samenwerking met andere partijen zijn beslag moet krijgen, wil de BNA hier verandering in brengen. In onderstaande video zijn met de traplift van de Beurs van Berlage en een voor blinden goed toegankelijke trap op station Amsterdam Centraal al twee voorbeelden te zien, maar de brancheorganisatie hoopt komend najaar nog minimaal zes projecten te kunnen ontvangen van architecten en opdrachtgevers.

- Artikel gaat verder onder de video -

Actieplan Toegankelijkheid

De campagne is een uitwerking van het Actieplan Toegankelijkheid voor de Bouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het actieplan hoort bij wettelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat na het ratificeren van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Drie jaar geleden kondigde het kabinet aan te gaan werken aan een reeks maatregelen die onder meer de toegankelijkheid van gebouwen moet versterken.

In hetzelfde jaar vroeg Diet Hensums, adviseur bewonersparticipatie en zorg bij KAW en moeder van een kind dat in een rolstoel zit, aandacht voor de kwestie in een opinieartikel op Architectenweb.

(Bron: Architectenweb)

Altijd op de hoogte blijven?