Boekrecensie ‘Frida’s pijn’ over bijzondere leven van Frida Kahlo

Roeland Dobbelaer, directeur van Twin Media dat onder meer de vormgeving van Support Magazine verzorgt, schreef een recensie over het boek Frida’s pijn van auteur Slavenka Drakulic. Het boek gaat over het bijzondere leven van de kunstenares Frida Kahlo. Haar creaties zijn wereldberoemd, maar bij minder mensen is bekend wat er op de achtergrond speelde. Zo heeft ze op medisch gebied met veel problemen moeten leren omgaan. Hieronder vind je een fragment van de recensie, lees ook vooral de volledige recensie.

“Zelden ben ik het zo oneens geweest met een roman die ik toch goed en mooi geschreven vind. Het gaat om Frida’s pijn, van de Kroatische journalist en schrijver Slavenka Drakulić. In haar prachtige en aangrijpende door Hilde Schraa vertaalde roman beschrijft ze het leven Frida Kahlo (1907–1954). Als jong meisje werd ze getroffen door kinderverlamming aan haar rechterbeen, als jonge vrouw van achttien raakte ze zwaargewond bij een busongeluk. Ze startte tijdens haar lange ziekbed na het ongeluk met schilderen. Een paar jaar later leerde ze de twintig jaar oudere en al beroemde schilder Diego Rivera kennen, in het boek consequent ‘de Maestro’ genoemd en trouwde met hem op 22-jarige leeftijd. Kahlo verwierf wereldfaam met haar schilderijen, maar ook door haar opvallend uiterlijk; ze kleedde zich doorgaans in bonte creaties, gebaseerd op de klederdracht van Mexico – en haar opvallende levensstijl. Ze was minnares van revolutionair en Stalin rivaal Lev Trotski, ze was overtuigd communist en steunde waar ze kon de zaak van de arbeiders. In 1954 overleed ze, ze was net een paar dagen 47.”

Operaties en behandelingen
Het centrale thema in het boek, de titel verwijst er al naar, is pijn. Drakulić vertelt het levensverhaal van Kahlo aan de hand van pijn: pijn die Frida als jong kind had met haar been dat maar niet goed groeide, de gevolgen en zware pijnen van het ongeluk waarvan Frida nooit helemaal herstelde, de martelgang in de jaren daarna, met tientallen operaties, behandelingen en het dagen van korsetten in alle vormen en maten en van allerlei materiaal, die haar wrakkige lichaam bij elkaar moesten houden. Uiteindelijk verloor Frida haar rechterbeen, het moest worden geamputeerd. Pijn was er ook over de ingewikkelde relatie met de promiscue Riviera die van vreemdgaan een haast dagelijkse routine maakte. Toch gaat het boek meer over de fysieke pijn.

Lees de gehele recensie van Roeland Dobbelaer hier. Ook vind je op deze pagina de data en locaties van tentoonstellingen waar je haar kunstwerken kan bezoeken.

(Bron: De Leesclub van Alles)

Geef een reactie