Bocciaspeelster Van Engelen wint World Cup in Portugal

Bocciaspeelster Chantal van Engelen (23) heeft de laatste wereldbekerwedstrijd van dit jaar gewonnen. De Hilversumse was in de finale in Póvoa de Varzim (Portugal) te sterk voor de Zuid-Koreaanse Soyeong Jeong. In de landenwedstrijd veroverde Van Engelen samen met Daniel Perez en Marco Dekker brons.

Chantal van Engelen. Foto: Mathilde Dusol

Van Engelen begon moeizaam aan de finale tegen Jeong. De Zuid-Koreaanse nummer 4 van de wereld nam snel een 3-0 voorsprong. De Nederlandse bleef rustig en vocht zich terug naar een knappe 6-3 voorsprong. In het laatste end kwam daar nog een punt bij, met 7-3 als eindstand. Van Engelen, nummer 5 van de wereld, veroverde zo haar tweede titel op rij, na Europees goud in augustus in Rotterdam.

Met het Nederlands team was de 23-jarige ook succesvol. Samen met Daniel Perez en Marco Dekker veroverde ze brons in het landentoernooi. Voor Perez, net als Van Engelen regerend Europees kampioen, was er eerder ook individueel brons tijdens de World Cup in Portugal.

Uitleg Boccia/handicapklassen
Boccia (spreek uit: botsja) is een miksport, verwant aan petanque (jeu de boules). Het wordt gespeeld met zachte ballen door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de jack) te plaatsen dan de tegenstander.

In de parasport wordt elke sporter geclassificeerd voor hij of zij mee mag doen aan (inter)nationale wedstrijden. Doel hiervan is dat wedstrijden niet beslist worden op basis van handicap, maar op basis van trainingsarbeid, talent, etc. De classificatie bij boccia loopt van BC1 tot BC4.

  • BC1: spelers met hersenverlamming, die met handen of voeten gooien en een assistent nodig hebben om te spelen
  • BC2: spelers die met hun handen kunnen gooien zonder te worden bijgestaan
  • BC3: spelers met of zonder hersenverlamming met ernstige fysieke beperkingen, die assistentie nodig hebben en die een rolgoot gebruiken
  • BC4: spelers met ernstige lichamelijke beperkingen

(Bron: ParaWatcher | ParaNieuws)

Geef een reactie